Okolina

Dan planete Zemlje obilježen u Derventi, Trebinju i Palama

Dan planete Zemlje obilježen u Derventi, Trebinju i Palama
Foto: N.N. | Dan planete Zemlje obilježen u Derventi, Trebinju i Palama

DERVENTA - Sportsko ribolovno društvo /SRD/ "Ukrina" iz Dervente organizovalo je danas, povodom Dana planete Zemlje, čišćenje obale rijeke Ukrine i uređenje takmičarske staze.

Predsjednik Upravnog odbora SRD "Ukrina" Derventa Nikola Strinić rekao je Srni da je ovo druga ovogodišnja akcija uređenja rijeke Ukrine. 

"Imali smo akciju povodom Dana voda, a danas to činimo obilježavajući Dan planete Zemlje. Uredićemo takmičarsku stazu gdje će biti održano sekcijsko takmičenje već naredne nedjelje", rekao je Strinić. 

On je izrazio nadu da će predstojeći 1. maj - Međunarodni praznik rada mnogi iskoristiti za boravak i družnje pokraj rijeke, ali i da će se odgovorno ponašati i da neće ostavljati za sobom otpad. 


Više od hiljadu građana u akciji čišćenja Trebinja

TREBINJE - Više od hiljadu građana Trebinja odazvalo se danas pozivu Gradske uprave da se uključe u akciju čišćenja grada povodom Međunarodnog dana planete Zemlje.

U svim prigradskim naseljima, na ulazima u grad, parkovima, ulicama raspoređene su grupe koje uz pomoć mehanizacije, raščišćavaju, uklanjaju granje, kose travu, sade cvijeće i obavljuju druge aktivnosti. 

Akciji se priključio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima koji je istakao da je akcija počela u jutarnjim časovima i da u njoj učestvuje više od 400 mladih i oko 1.000 odraslih. 

"Željeli smo i mi u Trebinju da obilježimo današnji datum i mislim da je ovo najbolji način. Trebinje je jedan od najpoželjnijih gradova za turiste i želimo da on bude najuređeniji i najljepši i pruži puni ugođaj ne samo za one koji u njega dolaze već i njegovim stanovnicima", rekao je Petrović. 

On je istakao da se današnja akcija isključivo zasniva na volonterskoj bazi. 

Predsjednik koordinacionog tima akcije Mirko Ćurić rekao je da su se akciji odazvali svi kolektivi - od javnih ustanova, preduzeća, škola, nevladinih organizacija, političkih partija, mjesnih zajednica. 

"Uputili smo jedan javni poziv što je bilo dovoljno da se naši sugrađani masovno odazovu", kaže Ćurić. 

On je dodao da su glavni oslonac aktivnosti preduzeća koja imaju mehanizaciju i poznaju teren - "Komunalno" preduzeće, Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost", vatrogasne jedinice i Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici jer su oni ti koji poznaju teren i imaju mehanizaciju i koordiniraju. 

"Akcija je potekla od Gradske uprave koja ima jasno izdefinisanu strategiju da do 2027. godine Trebinje bude najpoželjniji manji grad na Balkanu", istakao je Ćurić.

Planinarsko-ekološko društvo "Romanija" organizovalo ekološki performans

PALE - Planinarsko-ekološkog društvo "Romanija" sa Pala danas će organizovati ekološki performans "Planeta Zemlja je moj jedini dom", povodom obilježavanja Dana planete.

Osim planinara, u programu će učestvati i polaznici obdaništa "Bubamara", Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce", polaznici Osnovne muzičke škole, te osnovnih škola "Srbija", "Pale" i "Mokro", najavljeno je iz Planinarsko-ekološkog društva. 

Dan planete Zemlje obilježava se s ciljem povećanja svijesti ljudi o ugroženosti životne sredine. 

Performans će biti održan u Kulturnom centru Pale, sa početkom u simboličnih 11.55 časova /pet do 12/. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije