Okolina

Dinosaurus sa četiri krila otkriva evoluciju ptica

Dinosaurus sa četiri krila otkriva evoluciju ptica
Dinosaurus sa četiri krila otkriva evoluciju ptica

LOS ANĐELES - Fosil neobičnog dinosaurusa sa četiri pernata krila, koji je otkriven u Kini, mogao bi da pruži nova saznanja o poreklu ptica, tvrde naučnici.

Pronađen na groblju dinosaurusa u sjevernoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning, nevjerovatno dobro očuvani fosil pripada 125 miliona godina starom predatoru veličine ćurke.

Nazvan Changyuraptor yangi, dinosaurus je bio prekriven perjem po cijelom telu, dugom 1,3 metra, od kljuna do vrha izuzetno dugog repa (30 centimetara).

Naučnici vjeruju da je ovaj raptor, koji je bio težak oko 4,5 kilograma, dosad najveći "četvorokrilni" dinosaurus.

Ovi dinosaurusi, poznati kao mikroraptori, imali su dugo perje duž udova, ali ostaje nejasno koliko su bili dobri letači.

Novo otkriće ukazuje da je barem Changyuraptor bio u stanju da leti ili u najmanju ruku da lebdi, te da mu je njegov super dug rep omogućavao aerodinamičnu kontrolu i bezbedno sletanje.

Na osnovu ovog saznanja, naučnici će morati da preispitaju teoriju po kojoj su ptice evoluirale od malih, pernatih teropoda, tj. dvonožnih dinosaurusa.

 "Novi fosil pruža dokaze da letenje nije bilo preimućstvo usključivo malih životinja već i prilično velikih dinosaurusa", kazao je Luis Kjap sa Prirodnjačkog muzeja u Los Anđelesu.

Datiranje porekla ptica predstavlja vječitu temu za raspravu među paleontolozima.

Decenijama je titulu "prve ptice" imao 150 miliona godina star Arhaeopteriks, čijih je 11 primjeraka pronađeno u Njemačkoj.

Stvari su se zakomplikovale pre nekoliko godina sa otkrićem 160 miliona godina starih fosila u Kini koji su izgledali kao stariji rođaci Arhaeopteriksa.

"Mnogi elementi koje smo dugo vezivali samo za ptice zapravo su evoluirali sa dinosaurusima, i to mnogo pre pojave prvih ptica", kazao je Alan Tarner sa Stoni Bruk univerziteta u Njujorku koji je takođe učestvovao u istraživanju.

"Riječ je o stvarima kao što su šuplje kosti, gnezđenje, perje, pa čak i letenje", dodao je on.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature Communications.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije