Okolina

Dno Sredozemlja mnogo starije nego što se mislilo

Dno Sredozemlja mnogo starije nego što se mislilo
Dno Sredozemlja mnogo starije nego što se mislilo

Dr Roa Grano sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu objavio je istraživanje na sajtu „Nejčer geosajens" u kome navodi da bi Sredozemno more moglo da bude nekih 140 miliona godina starije nego što se dosad mislilo, što ga čini najstarijim morskim dnom na Zemlji.

Kompaktna formacija koja se obično vidi u okeanskoj kori rezultat je neobične gustine, koja uzrokuje da se brzo vrati u Zemljin omotač u oblastima spajanja tektonskih ploča. Ovaj proces „ubrzanog recikliranja" je razlog zašto se smatra da je veliki dio okeanske kore planete mlađi od 200 miliona godina. Ali Granoovo istraživanje pokazuje da bi kora u Herodotovom basenu mogla da bude mnogo starija.

Herodotov basen je prekriven debelim sedimentom, što otežava precizno očitavanje koliko je tačno stara kora i da li je, uopšte, okeanska. Grano je analizirao strukturu korišćenjem magnetskim podataka, nalaženjem stijena koje se razlikuju u magnetičnim elementima, koji su pokazatelji formiranja okeanske kore u srednjookeanskom grebenu.

Nalazi su značajni, pošto, kada se vrela magma, koja se kreće unutar ili ispod kore, ohladi novoformirana stena sadrži magnetične minerale koji se poravnavaju sa magnetnim poljem Zemlje. Sa vremenom promjena u orijentaciji je fiksirana na dnu okeana, čime se stvara „barkod" koji služi kao vremenska odrednica u formaciji kore, navodi Grano.

Analiziranjem i identifikacijom iskrivljenih magnetnih obrazaca u sedimentu ispod Herodotovog basena, geolog je obrazložio da bi okeanska kora mogla biti stara do 340 miliona godina. On smatra da bi basen mogao da predstavlja ostatke okeana Tetisa, koji je postojao prije Atlantskog i Indijskog okeana. Ukoliko je naučnik u pravu, ova oblast je mnogo starija nego što se ranije mislilo.

Granoovo istraživanje podržao je Program EU za istraživanje i tehnološki razvoj i Izraelska naučna fondacija, a finansiralo ga je Ministarstvo nauke, tehnologije i svemira.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije