Okolina

Džinovski otisak titanousaura pronađen u pustinji Gobi

Džinovski otisak titanousaura pronađen u pustinji Gobi
Džinovski otisak titanousaura pronađen u pustinji Gobi

Naučnici su u mongolskoj pustinji Gobi iskopali su ogromni otisak dužine 106 cm i širine 77 cm, za koji se procenjuje da je star više od 70 miliona godina.

Ovaj džinovski otisak nudi jasan i svež trag o ogromnom biću koje je naseljavalo Zemlju milionima godinama unazad, rekli su istraživači sa Univerziteta nauke u Okajami, piše Telegraph.

Jedan od nekoliko tragova koji su otkriveni u pustinji je upravo veliki fosil, iskopan u avgustu u geološkom sloju koji se oformio pre između 70 i 90 miliona godina u kasnom periodu Krede.

Otisak je prirodno ukalupljen, jer je pesak ispunio šupljine koje je ova životinja ostavila u nekada blatnom području, piše novinska agencija AFP.

"Ovo je veoma rijetko otkriće, da je dobro očuvan trag fosila koji je više od metra dugačak sa otiscima svojih kandži", kaže se u saopštenju Univerziteta nauke.

Vjeruje se da otisak pripada Titanosauru, grupi dugovratih sauropoda biljojeda koji su živeli u periodu kasne Krede, a za koje se smatra da su mogli da budu duži od 30 metara i visoki 20 metara, prema rečima profesora Šinobu Išigakija sa Univerziteta Okajama, vođe tima u Japanu.

"Cijeli skelet džinovskog dinosaura koji je ostavio masivni trag tek treba da bude otkriven u Mongoliji", kaže Išigaki.

"Otisci su živi dokaz dinosaura", kaže Masateru Šibata, jedan od istraživača. "Mnoge informacije mogu da se pročitaju iz tragova, uključujući i oblik njihovih stopala i pravac u kome su se kretali", završava Šibata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije