Okolina

Ekolozi: Čišćenje poslije izlivanja nafte trajaće godinama

Ekolozi: Čišćenje poslije izlivanja nafte trajaće godinama
Ekolozi: Čišćenje poslije izlivanja nafte trajaće godinama

TEL AVIV - Ekolozi su danas upozorili da bi mogle biti potrebne godine za čišćenje velike mrlje od nekoliko miliona litara sirove nafte, koja je preplavila prirodni rezervat na jugu Izraela i prijeti da se proširi na obalu Crvenog mora i u susedni Jordan.

Nafta je iscurela iz probijenog naftovoda i počela da se izliva u pustinjski rezevat Evrona, čuven po populaciji rijetkih jelena i palmi, prije nedelju dana, izavavši najveću ekolosku katatrofu u istoriji Izraela.

Kako bi se spriječilo da nafta stigne do mora postavljene su brane, iskopani bazeni, ali bi kiša mogla uticati da crni potoci nabujaju i probiju te barijere.

Nakon čišćenja, eksperti će i dalje morati da se bave štetom nanijetom osjetljivoj okolini.

"Kako zapravo možete zbrinuti jelena koji trči i šepa zbog nafte? Kako čistite vegetaciju? To je vrlo komplikovan posao", rekao je vojnom radiju ekolog Roj Talbi iz izraelske Uprave za prirodu i parkove.

Tali Tenenbaum, portparol Uprave za prirodu i parkove je rekla kako nema iskustva sa nečim tolikog obija.

"Čišćenje bi moglo da traje mesecima, godinama", rekla je ona. 

Naftovod je probijen tokom radova na održavanju između ljetovališta Ejlat na Crvenom moru i Aškelona na obali Sredozemnog mora, oko 18 kilometara sjeverno od Ejlata, blizu granice s  Jordanom.

Izlilo se između tri do pet miliona litara nafte, od čega je dva miliona litara usisano, saopstila je nafttna kompanija kojoj naftovod pripada.

Uklonjen je i određeni dio zagađene zemlje.

Kompanija finansira čišćenja i razmatra da li da zatraži pomoć stranih eksperata da bi se doprinio oporavku zagađenog područja, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije