Okolina

Ekolozi protiv mini-hidroelektrana

Ekolozi protiv  mini-hidroelektrana
Ekolozi protiv mini-hidroelektrana

BIHAĆ - Ekološka udruženja iz Bihaća protive se odluci lokalnih vlasti u tom gradu da iniciraju izmjene prostornih planova Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona kako bi se na rijeci Uni u budućnosti planirala izgradnja mini-hidroelektrana protočnog tipa.

Iz Udruženja građana "Una" upozorili su da se jedna od predviđenih lokacija nalazi u neposrednoj blizini Štrbačkog buka, u zoni koju obuhvata Nacionalni park, gdje rijeka Una pravi jedinstvene slapove i kaskade.

Predstavnici pomenutog udruženja kažu kako je svemu prethodilo opsežno istraživanje provedeno od strane "Elektroprivrede BiH", kojim je konstatovano kako postoje savršeni uslovi za izgradnju protočnih mini-hidroelektrana na dijelu vodotoka rijeke Une.

"Protivimo se izgradnji bilo kakvih objekata u zoni koja se sada nalazi u sastavu Nacionalnog parka 'Una'. Radi se o netaknutoj prirodi i smatramo da nema nikakvog opravdanja narušavati riječni tok Une na tom području", istakao je predstavnik pomenutog udruženja Emsad Sarajlić.

Protivljenje su iskazali i predstavnici pomenutog nacionalnog parka koji je započeo s radom prije tri godine, te su istakli kako ih lokalne vlasti uopće nisu konsultovale o navedenoj problematici.

U općini Bihać kažu kako niko ne želi uništavati prirodne ljepote Une, ali ističu kako se zbog ekonomske budućnosti ovih prostora mora razmišljati o načinu kako da se najbolje iskoriste prirodni resursi u svrhu proizvodnje električne energije.

Također, smatraju kako izgradnja mini-hidroelektrana ne bi imala bitniji uticaj na prirodni ambijent rijeke Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije