Okolina

Ekopak promoviše značenje i značaj "Zelene tačke"

Ekopak promoviše značenje i značaj "Zelene tačke"
Ekopak promoviše značenje i značaj "Zelene tačke"

Ekopak, vodeći operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH, edukuje potrošače o postojanju i značaju „Zelene tačke“, međunarodno zaštićenog znaka koji se može vidjeti na ambalaži brojnih proizvoda.

Članstvom u PRO EUROPE-u, BiH je putem Ekopaka postala 32. zemlja članica velike porodice evropskih operatera sistema za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada, a Ekopak je postao jedini ovlašteni davatelj prava na korištenje znaka „Zelena tačka“ za tržište BiH, čime je preuzeo obavezu iz Brisela da uredi tržište po pitanju dozvoljenog korištenja i informisanja potrošača o značenju i značaju tog znaka na ambalaži proizvoda.

Znak „Zelene tačke“ je danas najrasprostranjeniji i najviše korišteni zaštićeni znak na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja, oko 170.000 kompanija označava svoje proizvode „Zelenom tačkom“, preko 460 milijardi jedinica ambalažnog otpada se godišnje označi ovim znakom, a oko 300 miliona građana ima pristup razdvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica PRO EUROPE-a, tj. operatera sistema kakav je i Ekopak.

Ekopak poziva sve potrošače, da pri kupovini daju prednost proizvodima sa "Zelenom tačkom", jer tako daju lični doprinos očuvanju okoline. Jer znak „Zelene tačke“ ukazuje na to da kompanija koja ga koristi finansira uspostavu sistema za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada putem Ekopaka, koji je ovlašten od strane PRO EUROPE-a i koji ima dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ekopak promoviše značenje i značaj „Zelene tačke“ na tržištu Bosne i Hercegovine. Ujedno poziva sve proizvođače, uvoznike, punioce, distributere i trgovce da se uključe u sistem Ekopaka i da preko „Zelene tačke“ pokažu svoju društvenu odgovornost.

Ekopak sigurno i primjereno našim uslovima uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, po uzoru na najefikasnije sisteme koji funkcionišu u zemljama Evrope. Do sada je ostvario saradnju sa više od 500 kompanija koje su mu prenijele svoju zakonsku obavezu i ukazale povjerenje da u njihovo ime organizuje prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada. Uspostavom eko otoka i izgradnjom reciklažnih dvorišta, Ekopak je do sada uspostavio ''Zelene tačke'' u dvanaest opština, a taj broj se stalno povećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije