Okolina

Golić: Novi sporazum o klimatskim promjenama

 Golić: Novi sporazum o klimatskim promjenama
Golić: Novi sporazum o klimatskim promjenama

KOPENHAGEN - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas Srni da bi novi, univerzalnom sporazum o klimatskim promjenama trebalo da bude usvojen u Parizu naredne godine.

Golićeva je rekla da je u okviru Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN u Kopenhagenu održan sastanak na ministarskom nivou o tome kako da bude obezbijeđena široka podrška vlada novom sporazumu.

Ona je u telefonskoj izjavi navela da je tokom današnjih bilateralnih susreta razgovarano o ranije dogovorenom projektu adaptacije i ublažavanja klimatskih promjena, koji će biti finansiran grant sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu u iznosu od pet miliona dolara. 

Prema njenim riječima, na konferenciji bi trebalo da bude usvojen i peti izvještaj Okvirne konvencije o klimatskim promjenama u kojem su navedene sve ključne smjernice za buduće politike iz oblasti klimatskih promjena. 

Golićeva je navela da se na taj dokument već daju određene primjedbe koje bi trebalo da budu uključene u njega. 

Ona je podsjetila da je BiH do sada izradila i usvojila dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama - strategiju niskokarbonskog razvoja i strategiju adaptacije na klimatske promjene, te da je u toku izrada i trećeg nacionalnog izvještaja. 

Golićeva predvodi delegaciju BiH na konferenciji u Kopenhagenu, na kojoj učestvuju predstavnici oko 200 zemalja članica UN, a jedan od ciljeva te konferencije je objedinjavanje globalne politike u borbi protiv klimatskih promjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije