Okolina

Građani dali potpise za zaštitu Sutjeske

Građani dali potpise za zaštitu Sutjeske
Građani dali potpise za zaštitu Sutjeske

BANJALUKA - Potpise građana protiv gradnje mini-hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska" danas su simbolično, u pet do 12, predali predstavnici Centra za životnu sredinu na protokol Narodne skupštine RS.

"Očekujemo da će građanska inicijativa uskoro biti uvrštena u dnevni red Skupštine te da će narodni poslanici prihvatiti ovu inicijativu i izglasati ukidanje statusa javnog interesa za izgradnju hidroelektrana", kazala je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Dodaje da je prostorni plan Nacionalnog parka "Sutjeska" već dva puta povlačen sa dnevnog reda Narodne skupštine, kao i da za ovu inicijativu imaju veliku podršku struke i javnosti.

"Inicijativa je samo jedna u nizu aktivnosti, iskoristićemo sva zakonom dozvoljena sredstva da bude spriječena gradnja mini-hidroelektrana, a u prilog nam ide i negativno mišljenje dato na prostorni plan ovog nacionalnog parka od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa", naglasila je Crnkovićeva.

Iz Centra za životnu sredinu uvjereni su da do početka izgradnje mini-hidroelektrana neće doći.

Zdravko Krsmanović, narodni poslanik iz Foče, rekao je da je većina narodnih poslanika i institucija RS protiv izgradnje ovih hidroelektrana u zaštićenom području nacionalnog parka i da od nje treba odustati.

"Javni interes ne može biti da privatnici grade mini-hidroelektrane na rijekama koje su simbol BiH, ali im treba ponuditi da zajedno sa "Elektroprivredom RS" učestvuju u projektima izgranje Buk Bijele ili hidroelektrane Foča, rekao je Krsmanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije