Okolina

Gradska deponija Modriče privremeno na novoj lokaciji

Gradska deponija Modriče privremeno na novoj lokaciji
Gradska deponija Modriče privremeno na novoj lokaciji

MODRIČA - Direktor preduzeća "Komunalac" iz Modriče Ranko Vidović rekao je da je odvoz smeća na gradsku deponiju u blizini naselja Modrički Lug u Vukosavlju obustavljen zbog protivljenja mještana, te da se otpad trenutno odlaže na privremenoj deponiji u Kladarima Donjim.

Vidović je rekao Srni da su mještani Modričkog Luga, nakon majskih poplava u kojima je voda odnijela veliku količinu otpada u oranice, voćnjake i domaćinstva, podnijeli zahtjev za zatvaranje deponije.

"U rješavanje problema uključene su i lokalne uprave Modriče i Vukosavlja, a nakon nepostizanja dogovora, sredinom jula mještani Modričkog Luga su blokirali put do deponije i od tada `Komunalac` otpad deponuje na privremenoj deponiji u Kladarima Donjim", rekao je Vidović.

On je potvrdio da je "Komunalac", nakon povlačenja vode, uklonio otpad iz naselja i izvršio asanaciju terena, čime su mještani bili zadovoljni.

Lokalna uprava Modriče, koja je nadležna za određivanje lokacije za gradsku deponiju, odredila je kao privremenu lokaciju bivšu šljunkaru u Modričkom Lugu, nizvodno od naselja.

"Do ove lokacije, koja se kao i stara deponija nalazi na teritoriji opštine Modriča, nezadovoljni mještani Modričkog Luga blokirali su put nanosima šljunka i najavili radikalnije mjere", kaže Vidović.

Izbjegavajući nesporazume i moguće incidente sa mještanima, "Komunalac" je u dogovoru sa opštinom Modriča odredio lokaciju u Kladarima Donjim na kojoj će biti deponovan otpad do konačnog rješenja spora sa opštinom Vukosavlje i Mjesnom zajednicom Modrički Lug, povratničkim naseljem Bošnjaka i Roma.

Govoreći o deponiji, Vidović navodi da je deponija smeća u Modričkom Lugu formirana 1973. godine i bila je u vlasništvu opštine Modriča.

Transformacijom iz državnog preduzeća u akcionarsko društvo, 2003. godine,  vlasnici deponije postali su mali akcionari sa 55 odsto, opštine Modriča 35 i Fond PIO Republike Srpske 10 odsto akcija.

Na prostoru deponije, ukupne površine 101.000 metra kvadratnih, Urbanističkim planom Modriče iz 2004. godine, predviđena je transfer stanica za opštine Modriča, Vukosavlje iz Republike Srpske i Odžak u Federaciji BiH.

"Komunalac" dnevno iz 4.000 domaćinstava i 500 privrednih lica u Modriči  odvozi 80 do 100 kubnih metara rastresitog otpada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije