Okolina

Izlivanje nafte najveća ekološka katastrofa u Izraelu

Izlivanje nafte najveća ekološka katastrofa u Izraelu
Izlivanje nafte najveća ekološka katastrofa u Izraelu

TEL AVIV- Izlivanje sirove nafte u pustinji Arava prošle nedelje je veće nego što se prvobitno procjenjivalo, saopštila je izraelska naftovodna kompanija Ejlat Aškelon, a eksperti su ga označili je najvećom ekološkom katastrofom koju je Izrael ikada vidio.

"Količina sirove nafte koja se izlila u pustinju Arava je 60 procenata veća nego što je na početku rečeno", prenijeli su izraelski mediji saopštenje kompanije, koja je najprije rekla da se izlilo milion i po litara nafte, a kasnije procijenila da se radi o tri miliona. Međutim i ta cifra je naknadno promijenjena na čitavih pet miliona litara izlivenih iz naftovoda u noći između 3. i 4. decembra.

 Zvaničnici Ministarstva za ekologiju izjavili su da su sumnjali u podatke koje je objavila kompanija od samog početka.

 U međuvremenu je već uklonjeno oko 13.000 tona zagađenog zemljišta, kako bi se umanjila šteta, ali se ove nedelje očekuje kiša što je izazvalo zabrinutost da bi se zagađenje moglo proširiti čak i do ljetovališta Ejlat, na Crvenom moru.

Tamo ima koralnih grebena koji bi mogli biti oštećeni i  zato se postvaljaju brane kako bi se spriječilo da nafta oteče.

"To je najveća ekološka katastrofa  koju je Izrael video, zbog samog materijala, sirove nafte i mjesta izlivanja", rekao je Gilad Golub iz izraelske kompanije za ekološke usluge, aludirajući na činjenicu da se nafta izlila u rezervatu prirode.

Stanovnici Ejlata  su već podneli tužbu protiv onih koji održavaju naftovod, ističući da je ogromna šteta pričinjena zbog nemarnosti. Traži se 55 miliona dolara za sanaciju okoline kao i dodatnih 45 miliona dolara odštete za 48.000 stanovnika Ejlata zbog narušavanja zdravlja i nelagodnosti izazvane ekološkom katastrofom.

Više od 80 ljudi s obe strane izraelsko - jordanske granice žalilo se na zdravstvene probleme, teškoće u disanju, poslije izlivanja nafte.

Državni kontrolor Jozef Šapira naredio je momentalnu istragu katastrofe, a Ministarstvo za ekologiju je naredilo je naftnoj kompaniji da prestane da koristi taj naftovod dok se ne izda nova dozvola. Izraelsko Minisatrstvo za ekologiju upozorilo je odmah da će čišćenje zagađenog područja trajati mjesecima.

 Izraelski mediji navode da je dio naftovoda eksplodirao dok su ga radnici premještali na novu lokaciju kako bi se omogućila izgradnja novog međunarodnog aerodroma. Naftovodna kompanija nije navodno dala nikakvo objašnjenje šta se zapravo desilo, već je samo izrazila žaljenje za štetu i najavila da će učiniti sve za obnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije