Okolina

Izumiru karipski koralni grebeni

Izumiru karipski koralni grebeni
Izumiru karipski koralni grebeni

NJUJORK - Većina korala na Karibima mogla bi da nestane za 20 godina, prvenstveno zbog prekomjernog ribolova i nestanka morskih ježeva, upozorile su danas Ujedinjene nacije i Međunarodna unija za zaštitu prirode (UICN).

Trenutno je u ovom regionu preostala svega jedna šestina originalnih koralnih grebena, ističe se u studiji koju su zajednički objavili Program Ujedinjenih nacija za čovjekovu okolinu (UNEP) i IUCN.

"Većina koralnih grebena Kariba mogla bi da nestane za 20 godina", navode stručnjaci, dodajući da je od 1970-ih godina nepovratno izgubljeno više od 50 odsto površine pod koralima.

"Karipski koralni grebeni pretrpjeli su masovne gubitke od početka 1980-ih godina kao rezultat ljudskih aktivnosti", prvenstveno zbog eksplozije demografskog rasta, prekomjernog ribolova i zagađenja obala, objašnjavaju naučnici.

Klimatske promjene su dugo smatrane glavnim uzrokom ove katastrofe. Premda one i dalje predstavljaju "ozbiljnu prijetnju", jer pospješuju kiselost okeana i izbjeljivanje korala, što dovodi do usporavanja, pa čak i zaustavljanja njihovog rasta, klimatske promjene više nisu prve na meti istraživača.

Studija, naime, otkriva da je gotovo potpuni nestanak riba "papagaj", koje je čovjek decenijama bjesomučno lovio, i morskih ježeva, koji su masovno izumrli 1983. zbog nepoznate bolesti, glavni krivac propadanja korala na Karibima. Poznato je da se ribe papagaj i morski ježevi hrane algama koje prekrivaju korale.

"Kada dolazi do prevelikog bujanja algi gotovo je nemoguće spasiti korale", objasnio je za AFP Karl Gustaf Lundin, direktor Programa UICN za morske i polarne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije