Okolina

Kalifornija se bori sa velikom sušom, kreću restrikcije

 Kalifornija se bori sa velikom sušom, kreću restrikcije
Kalifornija se bori sa velikom sušom, kreću restrikcije

SAKRAMENTO - Američku saveznu državu Kaliforniju pogađa najveća suša u poslednjih 40 godina zbog čega su vlasti odlučile da pooštre kazne za građane koji ne koriste vodu racionalno.

Vlasti su odlučile da potrošaci koji troše vodu na zalivanje travnjaka ili pranje trotoara i automobila budu kažnjeni iznosom do 500 dolara dnevno, prenosi AP.

Na taj korak vlasti su se odlučile nakon što je analizom utvrđeno da je došlo do porasta u potrošnji vode iako je guverner Džeri Braun naredio da se potrošnja vode smanji za 20 procenata, dok se ta država na Zapadnoj obali SAD bori sa najtežom sušom u protekle četiri decenije.

Iz državne Uprave za vodene resurse su saopštile da je riječ o mjeri bez presedana jer to tijelo pokušava da "teret suše prošire i na druge strane, a ne samo na farmere i agencije koje pokušavaju da žaštite šume".

Predsjednica Uprave Felicija Markus izjavila da stanovnici gradova i predgrađa nisu u potpunosti svjesni ozbiljnosti situacije koju je stvorila suša u poslednje tri godine, najteže od 1970. godine u Kaliforniji.

"U ovome smo svi zajedno. Ovo je naš pokušaj da kažemo - ovo je najmanje što stanovnici urbanih sredina mogu da urade", kaže Markusova.

Uprava za vodu smatra i da restrikcije u snabdevanju vodom, koje stupaju na snagu početkom avgusta, treba da donesu uštedu koja će omogućiti snabdjevanje više od 3.5 miliona stanovnika širom Kalifornije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije