Okolina

Kamioni s otpadom krenuli ka Hrvatskoj

Kamioni s otpadom krenuli ka Hrvatskoj
Kamioni s otpadom krenuli ka Hrvatskoj

DERVENTA - Firma "Pramat plast" danas je po nalogu Republičke ekološke inspekcije počela s povratom medicinskog otpada u Hrvatsku firmi "Tipos resurs", od koje je sporni otpad i nabavljen i uvezen u BiH.

"Otišao je jedan kamion i u narednim danima ćemo otpremiti i ostalu sirovinu. Ne znam zbog čega je nastao problem, radi se o neopasnom otpadu, ali ćemo ga vratiti dobavljaču od kojeg smo ga i dobili", rekao je Željko Jakobina, direktor firme "Pramat plast".

On naglašava da je njegova firma prinuđena otpad uvoziti iz Hrvatske jer u BiH nema dovoljno sirovina, što je, kako kaže, druga priča.

"Očigledno smo rano došli u BiH i počeli s biznisom, ali ne odustajemo", rekao je Jakobina.

Podsjećanja radi, firma "Pramat plast" uvezla je iz Hrvatske nekoliko tona  "neopasnog" otpada, ali je kasnijim provjerama Republička ekološka inspekcija ipak utvrdila da se radi o medicinskom i opasnom otpadu, koji mora biti vraćen odakle je i došao u BiH, jer uvoznik, firma "Pramat plast", nije imala odgovarajuća odobrenja za taj uvoz.

Inače, firmi "Pramat plast" prošle sedmice je vraćena jedna pošiljka s graničnog prelaza u Gradišci jer je naknadnim provjerama utvrđeno da se radi o otpadu za koji treba posebna vrsta odobrenja za uvoz.

Zanimljivo je i to da je na uvoznim i izvoznim dokumentima, kao i dokumentima iz firme "Tipos resurs" otpad označen kao neopasan, što tvrdi i direktor firme "Pramat plast".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije