Okolina

Kamionima dovoze otpad, kazne izostale

Kamionima dovoze otpad, kazne izostale
Kamionima dovoze otpad, kazne izostale

BANJALUKA, JAJCE - Zagađenje Vrbasa danas je mnogo veće nego prije 20 godina, a vodu, pored kanalizacije, onečišćuje i otpad koji se na pojedinim lokacijama dovozi i kamionima, što zasad ostaje nekažnjeno, potvrdili su načelnici opština kroz koje ova rijeka protiče.

Rukovodioci opština danas su u Banjaluci, na promociji projekta "Kreiranje GIS baze podataka i mapiranje zagađivača u toku rijeke Vrbas", najavili sankcije za sve koji zagađuju ovu rijeku.

"Pored puteva uglavnom postoje deponije i to tamo gdje nema ograda. Istovaraju iz kamiona i prave nam deponije. Mi ćemo preduzeti neke korake i te deponije ćemo ukloniti", najavio je Huso Sušić, načelnik opštine Donji Vakuf.

Prema njegovim riječima, fabrika, koje su ranije zagađivale Vrbas, više nema, ali je zagađenost ove rijeke danas, ipak, veća nego prije 20 godina.

"Danas je Vrbas sigurno prljaviji. Tu su velike količine smeća koje dolaze pritokama, ali i samim Vrbasom. Ali cilj nam je da ova rijeka bude čistija nego prije 20 godina. Svijest građana mora biti promijenjena, ali to se izgleda može učiniti samo kaznama", poručio je Sušić.

I Edin Hozan, načelnik opštine Jajce, priznaje da imaju velike probleme zbog zagađenja Vrbasa.

"Očito dosad nismo uradili puno posla po tom pitanju. Ali u nekim smo projektima koji će u narednom periodu riješiti probleme", rekao je Hozan.

On je istakao da se sada, nažalost, ne preduzimaju nikakve kazne prema onima koji Vrbas zagađuju.

"Još ta stvar nije regulisana i tu ima dosta problema. Radimo na tome da uvedemo veći broj komunalnih redara. Povećaćemo njihov broj, dati im ovlasti i pokušati im omogućiti pristup u registar novčnih kazni i to uvezati sa sudom, što će rezultirati sankcionisanjem", naglasio je Hozan.

Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, kroz koji prolazi Vrbanja, a koja se uliva u Vrbas, ističe da im problem predstavlja komunalni otpad.

"Imaju propisane kazne za nelegalno odlaganje otpada, ali je teško kazniti nekoga ako mu niste stvorili uslove da ima gdje da odlaže otpad", pojasnio je Vučanović.

Goran Vukmir, šef Regionalne kancelarije UNDP-a u Banjaluci, podsjetio je da je u sklopu projekta "Čist Vrbas" izvršeno detaljno mapiranje svih zagađivača Vrbasa od izvora do ušća.

"Nalazi tog izvještaja su dosta alarmantni, ali želimo da ih iskoristimo kao poziv na akciju, kako bi problem bio smanjen", pojasnio je Vukmir, ističući da najveći problem, kada su u pitanju otpadne vode, predstavljaju urbane sredine.

Podsjetimo, stručnjaci Centra za klimatska istraživanja Banjaluka, obilazeći kompletan tok Vrbasa, pronašli su čak 307 lokacija sa zagađivačima, od čega je u 192 slučaja riječ o ispustima otpadnih voda, dok se preostalih 115 lokacija odnosi na ilegalne deponije čvrstog otpada.

Ovi poražavajući podaci dobijeni su u sklopu projekta "Kreiranje GIS baze podataka i mapiranje zagađivača u toku rijeke Vrbas", a istraživanje je sprovedeno od izvora do ušća rijeke, na ukupnoj dužini 235 kilometara. Dakle, obuhvaćene su opštine Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Laktaši i Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije