Okolina

Klimatske promjene će ugroziti izvore hrane

Klimatske promjene će ugroziti izvore hrane
Klimatske promjene će ugroziti izvore hrane

OSLO - Globalno zatopljenje ugroziće izvore hrane, usporiti svjetski privredni rast a možda već izaziva nepovratne štete u prirodi, pokazuje izvještaj UN-a koji će biti objavljen i koji će pojačati pritisak na vlade da djeluju, javlja Reuters.

Nacrt izvještaja međuvladina odbora za klimatske promjene (IPCC) preporučit će mnoge načine prilagodbe povećanju prosječnih temperatura u svijetu te toplinskim udarima, poplavama i rastućim nivoima mora.

"Naučni razlozi za smanjenje emisije stakleničkih plinova i prilagodbu na klimatske promjene postaju sve uvjerljiviji", kaže predsjedatelj IPCC-a Rajendra Pačauri za Reuters u Pekingu.

Naučnici i predstavnici više od stotinu vlada na sastanku u Japanu od 25. do 29. marta trebali bi odobriti taj izvještaj.

On će pomoći kreiranju politike uoči UN-ova samita u Parizu u 2015. na kojem bi se trebao postići dogovor o ograničenju porasta emisije stakleničkih plinova.

Nacrt na 29 stranica predviđa rizike poput nestašica hrane i vode i izumiranje životinjskih i biljnih vrsta. Procjenjuje se da bi se prinosi usjeva u budućnosti mogli kretati od zadržavanja sadašnjih nivoa do pada od dva posto na svakih deset godina u odnosu na svijet bez globalnog zagrijavanja, prenosi portal croenergo.eu.

Neki prirodni sistemi mogu biti suočeni s rizicima "iznenadnih ili drastičnih promjena" koje bi mogle značiti ireverzibilne trendove poput otapanja Grenlanda ili isušivanja amazonske prašume.

Izvještaj upozorava na "znakove ranog upozorenja da se i koralni grebeni i arktički sistemi nepovratno mijenjaju". Korali su ugroženi zatopljavanjem mora a Arktik se brže otapa.

Klimatske promjene uticaće na privredni rast, smatra odbor. Porast temperature od 2,5 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje mogao bi značiti "ukupne svjetske ekonomske gubitke između 0,2 i 2 posto dohotka".

Gotovo 200 vlada suglasilo se da ograniči zatopljenje na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje uglavnom ograničavajući emisiju koja je posljedica sagorijevanja fosilnih goriva.

Temperature su već narasle oko 0,8 stepeni Celzijusa.

"Široki raspon uticaja klimatskih promjena već se događa", kaže Kris Fild sa univerziteta Stanford i supredsjedatelj IPCC-a. "Rizici su mnogo veći s porastom zatopljavanja nego bez toga zatopljavanja."

Izvještaj se bavi opcijama poput poboljšanog planiranja za nepogode poput uragana ili poplava, napora da se razviju kulture otpornije na sušu ili poplave, mjera za očuvanje vodnih zaliha i energije ili raširenijeg korištenja osiguranja.

Prema istraživanju javnog mnijenja veliki dio stanovništva još ne vjeruje u opasnosti globalnog zatopljavanja. Tako u dvije zemlje koje su najveći proizvođači stakleničkih plinova tek 40 posto Amerikanaca i 39 posto Kineza vjeruje da zatopljavanje predstavlja veliku prijetnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije