Okolina

Kod Tomislavgrada pronađena kamena sjekira iz bronzanog doba (FOTO)

Kod Tomislavgrada pronađena kamena sjekira iz bronzanog doba (FOTO)
Kod Tomislavgrada pronađena kamena sjekira iz bronzanog doba (FOTO)

Omoljska kamena sjekira stara je više od 4 hiljade godina i jedna je od tri najučuvanije u svijetu!

Za neobični arheološki predmet koji je pronašao Josip Marković iz Tomislavgrada stručnjaci su utvrdili da se radi o kamenoj sjekiri i da je stara više od 4.000 godina. Potvrda o arheološkome nalazu stigla je i od arheoloških institucija iz Zagreba i Londona a govori da je riječ o jednoj od tri najočuvanije kamene sjekire u svijetu.

Za vrijeme prošlogodišnjih radova na postavljanju seoske vodovodne mreže u Omolju ovaj svestrani radnik JKP Tomislavgrad, koji se u svom radu i ranije susretao s arheološkim pronalascima, toga dana sasvim slučajno je primjetio neuobični kamen. Odmah je znao da se radi o zanimljivome predmetu te ga je ponio kući. Kontaktirao je arheologa Stipana Dilbera - kustosa Franjevačkoga muzeja "Fra Jozo Križić" u Tomislavgradu koji je potvrdio da se radi o kamenoj sjekiri iz bronzanog doba. Sam naziv alata govori nam njezinu funkciju, odnosno čemu je služila. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se s popratnom arheološkom stratigrafijom i drugim nalazima mogla tačnije odrediti starost toga predmeta.   

O životu praduvnjaka na ovim prostorima svoj sud mora dati struka koja se bavi tim pitanjem, a dokazi izbijaju na površinu gotovo svakodnevno. Skoro svaki građevinski zahvat otkriva nove dokaze o istoriji i životu na ovim prostorima.

(N.N.omolje.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije