Okolina

Kolumbo na Bahamima mislio da je u Japanu

Kolumbo na Bahamima mislio da je u Japanu
Kolumbo na Bahamima mislio da je u Japanu

Kada je Kristofer Kolumbo tokom svog istorijskog putovanja 1492. godine doplovio do Bahama, vjerovao je da je stigao do Japana.

Greška se dogodila zahvaljujući karti koju je Kolumbo držao u ruci, a na kojoj američki kontinenti uopšte nisu bili ucrtani, dok je Japan ucrtan upravo na mjestu gdje se nalaze Bahami, piše Blic.

Zahvaljujući novoj multispektralnoj tehnologiji, naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su na Kolumbovoj karti brojne detalje koji su s vremenom izblijedjeli i postali nečitki. Usput su i utvrdili da je karta napravljena 1491. godine. Vjeruje se da ju je nacrtao njemački kartograf Henrikus Martelus koji je u to vrijeme radio u Firenci.

Martelus se prilikom izrade svoje karte oslanjao na projekcije slavnog starogrčkog matematičara, geografa, astronoma i astrologa Klaudija Ptolomeja, ali i novijim otkrićima, poput onih koje je prilikom svojih putovanja zabilježio Marko Polo ili pak portugalskim putovanjima oko Rta dobre nade.

Ta mapa je kasnije poslužila kao podloga čuvenoj Valdsimulerovoj karti, na kojoj je 1507. godine prvi put ucrtan američki kontinent

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije