Okolina

Konzervacija ostataka rimskog municipijuma

Konzervacija ostataka rimskog municipijuma
Konzervacija ostataka rimskog municipijuma

BANJALUKA - Arheolog Mirko Babić potvrdio je Srni da u Skelanima danas počinju radovi na konzervaciji ostataka rimskog municipijuma koji su otkriveni 2008. godine i izrazio uvjerenje da će prvi posjetioci za mjesec dana moći zvanično da dođu na ovaj lokalitet.

Babić je naveo da je konzervacija druga faza nastavka radova na prostoru lokaliteta Zemljoradničke zadruge u centru Skelana, gdje su 2008. godine pronađeni najveći mozaici na zapadnom Balkana.

"Arheolozi su tokom prve faze za 40 dana rada obavili svoj dio posla i potvrdile su se pretpostavke da su to najveći mozaički kompleksi na prostoru zapadnog Balkana", naglasio je Babić.

On je rekao da su mozaici u potpunosti istraženi, ali ne i cijela građevina.

"Zidovi idu i na zapadni i na južni profil, što znači da bi u narednom periodu ako dođe do nastavka sistematskih arheoloških istraživanja bilo potrebno da se regulišu imovinsko-pravni odnosi, što u ovom momentu zbog finansijskih razloga nije brzo izvodljivo", napomenuo je Babić.

On je rekao da danas počinju radovi na konzervaciji pronađenih ostataka - rimskih zidova, odnosno arhitekture i mozaika.

"Kolege iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Banjaluci rade na konzervaciji mozaika i fresaka koje se nalaze na zidovima i najbolji majstori za rad sa kamenom rade na rekonstrukciji rimskih zidova kamenom iz rimskog vremena i tehnikama koje su korištene u to vrijeme", naglasio je Babić.

On je naveo da u oktobru, odnosno krajem septembra, slijedi treća faza - faza prezentacije, odnosno zaštite tih nalaza za buduća vremena.

"Zavisno od obezbijeđenih sredstava to će biti u formi balon-hale ili u formi trajnog objekta. Realnije je u ovoj fazi očekivati balon-halu ili bar najobičnije šatore koji će zaštititi rimske mozaike koji su najosjetljiviji", dodao je Babić.

On je napomenuo da je prilikom radova 2008. godine pronađena i cijela kolekcija od 83 rimska kamena spomenika sa natpisima, reljefima, raznom ornamentikom.

"To je, praktično, cijeli jedan muzej što je i poslužilo da Vlada Republike Srpske osnuje Arheološki muzej u Skelanima i vjerujemo da će već za mjesec dana prvi posjetioci moći zvanično da obilaze ovaj lokalitet", istakao je Babić.

FOTO ILUSTRACIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije