Okolina

Korali blizu japanske obale gube boju

Korali blizu japanske obale gube boju
Foto: Ilustracija | Korali blizu japanske obale gube boju

TOKIO - Najsjeverniji koralni greben u Japanu počeo je da gubi boju, saopštili su danas istraživači, što je novi slučaj globalnog fenomena za koji naučnici kažu da je posljedica visoke temperature okeana.

Zdravi koralni grebeni štite obale od oluja i pružaju stanište ribama i ostalim morskim stvorenjima, uključujući ekološki i ekonomski značajne vrste.

Nakon što koral ugine, greben se brzo degradira, a njegovu strukturu zahvata erozija. Koral može da se oporavi od umjerenog izbjeljivanja, ali su ozbiljnije ili duže epizode gubitka boje često fatalne, navode stručnjaci, prenosi AP.

Oko 30 odsto koralnog grebena u blizini obale japanskog ostrva Cušima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija, počelo je da gubi boju dok su naučnici vršili posmatranja u decembru prošle godine.

Direktor Centra za biologiju okoline i studije o ekosistemima Hiroja Jamano izjavio je da je prošlog ljeta u suptropskom lancu Okinave zabilježeno obimno izbjeljivanje korala, ali da je situacija sada još ozbiljnija.

Početkom 2017. godine dogodilo se veliko izbjeljivanje Velikog koralnog grebena u Australiji drugu godinu uzastopno, a pojava je zabilježena i u Američkoj Samoi.

Stručnjaci su na osnovu satelitskog posmaranja zaključili da se izbjeljivanje smanjuje u tri okeanska basena - atlantskom, pacifičkom i indijskom - i da postoje naznake da se ovaj globalni fenomen završava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije