Okolina

Kovačević: Neophodno očuvanje Bardače

Kovačević: Neophodno očuvanje Bardače
Kovačević: Neophodno očuvanje Bardače

BANJALUKA - Republika Srpska treba da učini dodatne napore da bi se očuvala Bardača kod Srpca i da ne bi izgubila ramsarski status močvarnog područja od međunarodnog značaja, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe pri Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nacljeđa Dragan Kovačević.

Kovačević je, povodom Svjetskog dana močvara, istakao da je Bardača trenutno na minimumu svojih ekoloških prilika da bi se zadržala u poziciji močvarnog staništa, te da bi je svaka dalja devastacija dodatno ugrozila.

"Značaj Bardače je nemjerljiv. Takva staništa su vrlo rijetka, ne samo kod nas nego i u svijetu. Osim Bardače, močvarno područje u Republici Srpskoj je i Tišina kod Šamca", napomenuo je Kovačević.

On je naglasio da su na Bardači, ipak, vidljiva poboljšanja u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

"Zbog smanjenih poljoprivrednih ili nekih drugih aktivnosti stanje je bolje, dva jezera su u funkciji, a povremeno se i u trećem nalazi voda. Ostali ribnjaci su prazni, ali je evidentan povratak broja vrsta ptica i broja jedinki po određenim vrstama", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, treba naći modele kako bi se povratila voda u sva jezera, a onda naći način na koji bi se obnovila ribarska proizvodnja, jer je to uslov da Bardača bude onakva kakva jeste.

"Da li ćemo izgubiti status ramsarskog područja ne zavisi direktno od Republike Srpske, nego od Ramsarske konvencije, koja nam svake godine pošalje upitnik koji mi popunjavamo, na osnovu čega oni valorizuju upisane vrijednosti i određuju naš status", naglasio je Kovačević.

Član Komiteta za klimatske promjene BiH Nebojša Kuštrinović rekao je da Bardača danas ne liči na Bardaču od prije desetak godina, te da je njeno očuvanje od prioritetnog značaja.

"Bardača je centar biodiverziteta i nadam se da će njeno isušivanje biti privremenog karaktera", istakao je Kuštrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije