Okolina

Kusturica: Prirodu štititi svakodnevno

Kusturica: Prirodu štititi svakodnevno
Kusturica: Prirodu štititi svakodnevno

BEOGRAD - Čuveni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da priroda treba da se štiti svakodnevno i da je optimista u pogledu promjene politike u oblasti ekologije.

Kusturica je rekao da vjeruje da će /lider SNS-a/ Aleksandar Vučić biti pametan i da će ostvariti evropsku standardizaciju, za koju se zalaže i u oblasti zaštite životne sredine.

"Nijedna normalna država ne odustaje od borbe za zdravu životnu sredinu. Nama je potreban zaokret u razmišljanju i djelovanju. Srbija može da zaštiti podzemne vode, rijeke kao i svaka normalna država", zaključio je Kusturica.

On je povodom Dana zaštite prirode, koji je obilježen u Parku prirode "Mokra Gora" u izjavi za list "Danas" podsjetio da je jedan od ključnih standarda EU da svaka država ima najmanje 11 odsto teritorije pod zaštitom, dok Srbija ima svega šest.

Kusturica je konstatovao da je za takvo stanje kriva prošlost i loše navike ljudi.

"Prisjetite se Kremanske energije. Kako su vrisnuli na mene kada sam krenuo da primjenjujem princip zaštite, koji je po evropskim mjerama. Ljudi su prepreka svakoj ideji, pa i ideji zaštite životne sredine. Vjerujem da bi svaki političar kome se predloži dobar plan zaštite određene teritorije taj plan i prihvatio", rekao je Kusturica.

On je dodao da je problem što je politika na ovim prostorima "instantna", a ne dugoročna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije