Okolina

Ljudski "nojevi" u znak upozorenja protiv klimatskih promjena

Ljudski "nojevi" u znak upozorenja protiv klimatskih promjena
Ljudski "nojevi" u znak upozorenja protiv klimatskih promjena

SIDNEJ - Nekoliko desetina Australijanaca zabilo je danas glavu u pjesak na čuvenoj sidnejskoj plaži kako bi se narugali australijskom premijeru koji se, po njima, ponaša kao noj kada je riječ o klimatskim promjenama.

Kako prenose lokalni mediji, akcija protiv globalnog zagrijavanja okupila je na Bondi Biču više od stotinu ljudi koji su tokom tri minute držali glavu u pjesku u znak protesta.

Domaćin samita lidera zemalja članica G20, koji se ovog vikenda održava u Brizbejnu, šef australijske konzervativne vlade Toni Abiot zamjerio se ekolozima ukidaljem poreza za emisiju ugljenika koju su dosad plaćale kompanije koje najviše zagađuju okolinu.

Oni mu zameraju i što pitanje klimatskih promjena nije stavio na dnevni red samita G20.

"Odbijanje Tonija Abota da uvrsti klimatske promjene u agendu G20 i očigledno nastojanje njegove vlade da uguši sektor obnovljive energije pokazuju da je riješen da drži glavu u pjesku pred najvažnijim pitanjem našeg doba", izjavio je organizator manifestacije Iden Tehan.

Abot je ukinuo i porez na dobit industrije uglja, dok su investicije u trajne energije smanjene za 70 odsto.

"Želimo da poručimo liderima svijeta koji dolaze na sastanak G20 da Toni Abot ne predstavlja mišljenje većine Australijanaca koji zahtjevaju hitnu svjetsku akciju protiv klimatskih promjena", insistirao je Tehan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije