Okolina

Lovrenović: Situacija skandalozna i neodrživa

Lovrenović: Situacija skandalozna i neodrživa
Lovrenović: Situacija skandalozna i neodrživa

Međunarodni dan arheologije danas je obilježen u gradu na Miljacki. Tim povodom studenti arheologije sa Sarajevskog univerziteta posjetili su arheološki odjel Zemaljskog muzeja BiH, što je nekima od njih bila jedinstvena prilika, s obzirom na to da je ova kulturna ustanova za javnost zatvorena od 4. oktobra 2012. godine.

Nakon što su odslušali predavanja koja su održali Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, i Mirsad Sijarić, arheolog, uživali su i u izložbi plakata arheoloških nalazišta u BiH, među kojima su srednjovjekovni grad Daorson, iskopine u Butmiru, Ripać u Bihaću, nekropole sa stećcima u Radimlji i drugi.

Lovrenović je rekao da okolnosti u kojima se obilježava Međunarodni dan arheologije nisu nimalo sretne, te da je dovoljno kazati da je Zemljaski muzej BiH, poslije  više od stotinu godina postojanja, nakon što je preživio dva svjetska rata i ovaj zadnji - zatvoren.

"Situacija je poprilično depresivna, ali sa druge strane pokazuje da problem sa Zemaljskim muzejom nije pitanje novca. Dakle, novca ima dovoljno, nego je u pitanju politička situacija u BiH. Studentima smo govorili o arheološkim nalazištima u BiH, o nominaciji stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, tako da smo pokazali da struka još živi, da se ljudi u ovoj zemlji i dalje bave naučnim radom i da se neće prestati baviti jer je Zemaljski muzej zatvoren. Ali, danas ćemo upozoriti na tu činjenicu i reći da je ovakva situacija skandalozna i neodrživa", rekao je Lovrenović.

Emir Karić, student prve godine arheologije, juče je bio vidno razočaran onim što je zatekao u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

"Prvi put sam ovdje. Tužan sam što je situacija ovako teška, sve je zapušteno, boja sa zidova opada, sve je prašnjavo, eksponati se skoro i ne vide", dodao je on.

Aiša Čorhadžić, studentica druge godine na Odsjeku arheologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ističe da su studenti uskraćeni za mnogo toga jer nemaju dovoljno profesora na odsjeku, a i Zemaljski muzej BiH je zatvoren, pa nisu u prilici vidjeti eksponate na arheološkom odjelu. Pored toga, nemaju ni novaca za obilazak arheoloških nalazišta kojih je mnogo u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije