Okolina

Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta

Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta
Mamutica iz Viminacijuma preseljena u Park mamuta

VIMINACIJUM - Uz pomoć velike dizalice od 120 tona, vučnog voza i zahvaljujući lijepom danu bez kiše, mamutica iz Viminacijuma je danas preseljena u svoj novi dom - Park mamuta u Viminacijumu, koji će svečano biti otvoren krajem maja.

"Ovo je bio komplikovan posao. Našli smo primerak mamuta u celini koji je u svetskim razmerama redak, konzervirali smo ga pre više godina kako bi bio spreman za turiste, a sada je zbog različitih razloga morao da bude premešten. To smo posle ozbiljnih razgovora sa stručnjacima, od konzervatora do geologa, i učinili", rekao je Tanjugu Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

"Danas nam je ovaj odozgo bio naklonjen. Svuda je padala kiša, a iznad mamuta je bila sunčana rupa koja nas je ogrejala i pomogla nam da dizalicom, vučnim vozom, mehanizacijom i svim mašinama mamutica stigne u svoj novi dom - Paleontološki park, koji se užurbano gradi", dodao je.

Korać je naglasio da to neće biti neki "obični" park već park koji će biti ukopan u podzemlje, u prirodnom ambijentu u kome je mamutica mirovala milionima godina.

"Rešili smo da ne bude sama, pa će joj se u tom parku pridružiti i četiri mamutića koji su otkriveni i prošle godine a sve sa željom da će se deca, ali i naučnici, radovati kada vide bića koja su nekada živela ovde", rekao je Korać.

Pažnju stručne javnosti Arheološki park Viminacijum privukao je prije dvije godine kada su u njemu otkrivene kosti nekoliko runastih mamuta mlađih od danas preseljene Vike, koja je otkrivena 2009.

Paleontološki park predstavljaće sastavni dio arheološkog parka, koji već godinama privlači pažnju stručne javnosti i posjetilaca, i "oslikavaće" klimu, floru i faunu doba kada su živjeli mamuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije