Okolina

Medicinski otpad moraju da vrate u Hrvatsku

Medicinski otpad moraju da vrate u Hrvatsku
Medicinski otpad moraju da vrate u Hrvatsku

DERVENTA - Republička ekološka inspekcija naložila je preduzeću "Pramat plast" iz Dervente da u roku od 15 dana sav otpad porijeklom iz Hrvatske vrati preduzeću "Tipos Resurs", od kojeg je i nabavljena sporna pošiljka.

Podsjećanja radi, "Pramat plast" nedavno je uvezao nekoliko tona spornog otpada kao sirovinu koja se prerađuje za proizvodnju plastičnih folija. Nedugo zatim stanovnici Dervente negodovali su tvrdeći da se radi o medicinskom i otrovnom otpadu, prijavljujući cijeli slučaj derventskoj Komunalnoj policiji.

"Kontrolom je utvrđeno da je preduzeće 'Pramat plast' izvršilo uvoz različitih kategorija otpada iz Republike Hrvatske, samljevenih i zbirno upakovanih u transportne vreće, te je iste uskladištilo neadekvatno u krugu fabrike u kojoj vrši preradu plastike. Obilaskom samog lokaliteta, vidljivo je da su u uvezenom otpadu prisutne različite krpe, šprice, zaštitna odjeća, zaštitne rukavice, djelovi istih itd.., a što nije kategorija otpada koja je od strane nadležnog ministarstva odobrena za uvoz", rekli su juče u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Kako objašnjavaju u ovoj instituciji, "Parmat plast" posjeduje rješenje izdato od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kojim se izdaje dozvola za prekogranično kretanje neopasnog otpada iz Hrvatske od firme "Tipos Resurs". Ovo rješenje je izdato, za prekogranični promet otpada, preko graničnog prelaza Gradiška, pod kategorijom: "plastična ambalaža za postupak prerade".

"Preduzeće je izvršilo uvoz otpada, suprotno uslovima iz rješenja izdatog od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske", kažu u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

U Ministarstvu su ranije rekli da je, uz zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz otpada iz Hrvatske, dostavljen i kupoprodajni ugovor u kojem se, između ostalog, navodi da isporučilac robe, odnosno preduzeće iz Hrvatske, garantuje da sirovina ne ugrožava život, zdravlje i bezbjednost ljudi, životinja i životne sredine.

"U tom ugovoru navedeno je da se u slučajevima kršenja odredaba Zakona o upravljanju otpadom ili podzakonskih akata koji su na snazi u RS, isporučilac obavezuje da će pošiljku primiti nazad najkasnije u roku od deset dana", rekli su ranije u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U preduzeću "Pramat plast" juče nismo uspjeli saznati da li će sporni otpad biti vraćen u Hrvatsku s obzirom na to da je prošlo više od deset dana od kada je pošiljka stigla u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije