Okolina

Merkel: Ekonomski razvoj moguć uz očuvanje okoline

Merkel: Ekonomski razvoj moguć uz očuvanje okoline
Merkel: Ekonomski razvoj moguć uz očuvanje okoline

PEKING - Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je danas kinesku omladinu da pomogne u zaštiti okoline i štednji energije, s napomenom da je to moguće postići uz očuvanje ekonomskog razvoja.

Merkelova je u govoru na Univerzitetu Cingua u Pekingu, jednoj od najuglednijih obrazovnih institucija u Kini, rekla da ne treba razdvajati pitanja ekonomskog učinka, zaštite okoline i društvene odgovornosti.

"Održiv razvoj ne podrazumijeva žrtvovanje ekonomskog rasta. To je pogrešna predstava. Održiv razvoj donosi nove prilike za stvaranje bogatstva", rekla je Merkelova na kraju trodnevne posjete Kini.

Ona je tokom boravka u ovoj zemlji učestvovala u otvaranju foruma o urbanizaciji, razgovarala sa kineskim liderima i promovisala njemačka preduzeća, prenio je AP.

Njemački kancelar juče je kritikovala industrijsku špijunažu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom, ali nije ukazala na Kinu u svojim komentarima.

Merkelova je danas rekla da zemlje u razvoju, poput Kine i Indije, treba da sarađuju da bi svjetska ekonomija bila održivija. Ona je ponudila partnersku saradnju sa njemačkim preduzećima u ostvarivanju tog cilja.

Ona je rekla da sama tehnologija nije dovoljna da se to postigne, jer je za izgradnju boljeg, održivog društva potrebno imati vladavinu prava, slobodan dijalog i demokratiju.

"Važno je da građani vjeruju u snagu zakona, umjesto u zakon moćnih", naglasila je Merkelova.

Ona je odgovorila na nekoliko pitanja kineskih studenata. NJih je zanimalo da im Merkelova opiše svoje iskustvo na položaju kancelara, prelazak iz nauke u politiku i zanimanje za njemačku fudbalsku reprezentaciju, koja danas igra polufinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva protiv Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije