Okolina

Meteor iznad Sibira pretvorio noć u dan

Meteor iznad Sibira pretvorio noć u dan
Meteor iznad Sibira pretvorio noć u dan

Stanovnici oblasti Kakazija u jugozapadnom Sibiru bili su svjedoci velike vatrene eksplozije na nebu koja je nakratko noć pretvorila u dan. Neki su čak uspjeli taj trenutak zabilježiti svojom kamerom.

"Prvo nisam shvatao šta se događa. Sve se desilo naglo i nekako odjednom. Nije bilo u potpunosti kao dan, ali je bilo svijetlo. Pogledali smo planinu koja se nalazi u blizini i vidjeli kako ogroman meteor leti iznad. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je bomba", rekla je Olga Sagalakova.

Izvještaji o ovoj rijetkoj pojavi došli su iz cijele Kakazije, kao i iz susjedne regije Krasnojarsk. A najbolje se vidjelo u gradu Sajanogorsk.

Nikolaj Soldatov, mještanin Kakazije, vidio je meteor tri ili četiri sekunda, a otprilike pola minuta nakon toga čuo je glasan prasak koji je aktivirao alarme na autima u mnogim dijelovima grada.

"Bilo je veoma lijepo. Ne vidite to svaki dan. Ali, nismo bili uplašeni jer smo odmah shvatili da se dešava nešto poput onog u Čeljabinsku prije tri godine", rekao je Sergej Isajkin.

Meteor nije prouzrokovao nikakvu štetu, a prema pisanju ruske novinske agencije Tass, ako je neki fragment meteora preživio pad, najvjerovatnije se nalazi u dolini Babik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije