Okolina

Mještani brinu zbog mini-hidrocentrala

Mještani brinu zbog mini-hidrocentrala
Mještani brinu zbog mini-hidrocentrala

BIHAĆ - Mještani Martinbroda, mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od Bihaća, uputili su zahtjev vlastima u tom gradu kojim traže da im se detaljno predoče planovi o eventualnoj izgradnji protočnih mini-hidrocentrala na rijeci Uni, u blizini tog mjesta.

Oni su u strahu da bi se njihovom izgradnjom narušio prirodni ambijent na tom dijelu riječnog toka, gdje se nalaze i poznati Štrbački bukovi, a uznemirila ih je informacija da su lokalne vlasti u Bihaću o toj temi razgovarale sa jednim ruskim investitorom.

"Smatramo da se takvi projekti ne mogu realizirati bez znanja i pristanka mještana Martinbroda. Također, zahtijevamo da nam dostave sve planove i projekte u vezi s eventualnom izgradnjom bilo kakvih projekata na tom dijelu vodotoka Une, ukoliko postoje", rekao je predsjednik mjesne zajednice Martinbrod Milan Radić.

Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, je potvrdio razgovore s predstavnicima jedne kompanije iz Rusije, ali je kazao da su oni bili čisto informativne prirode.

"Istina je da je prostornim planom dopuštena izgradnja malih protočnih hidroelektrana, pod uslovom da se prije toga provede niz potrebnih radnji i da se čuje glas struke", istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, još ne postoje konkretni projekti za izgradnju takvih hidroenergetskih objekata.

"Podržaćemo takve projekte jedino pod uslovom da oni neće narušiti prirodni ambijent kanjona Une i da će njihova realizacija koristiti lokalnoj zajednici i mještanima Martinbroda. Oni će o svemu biti upoznati", najavio je Galijašević i dodao da su lokalne vlasti na tim prostorima zainteresirane prvenstveno za razvoj turizma, ali da ne treba bježati ni od izgradnje mini-hidrocentrala ukoliko će one donijeti korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije