Okolina

Mogućnost pojačanog zagrijavanja na Arktiku

Mogućnost pojačanog zagrijavanja na Arktiku
Foto: N.N. | Mogućnost pojačanog zagrijavanja na Arktiku
Srna

​Ruska Federalna služba za hidrometeorologiju i posmatranje životne sredine upozorila je da postoji mogućnost pojačanog zagrijavanja na Arktiku, što utiče na masu leda na moru u regionu.

U izvještaju Službe o klimatskim promjenama u Rusiji u 2018. godini navodi se da je u području Sjevernog pola prošle godine bilo veoma toplo, sa temperaturom do 2,5 stepena Celzijusova iznad nule, što je druga najviša temperatura još od rekorda iz 1936. godine.

Iz Službe ističu da je u septembru prošle godine izmjerena najmanja površina leda od 4,57 miliona metara kvadratnih, u poređenju sa 4,62 miliona 2017. godine.

"Posmatranjem atmosfere na zemlji u području Sjevernog pola došlo se do zaključka da se trend zagrijavanja održao u posljednjih nekoliko godina", navodi se u izvještaju.

Smatra se da je temperatura na Arktiku porasla između 1989. i 2018. godine, uz najekstremniji skok izmjeren u području Čukotke i Aljaske.

Šef meteorološke službe u Rusiji Maksim Jakovenko izjavio je ranije za TASS da je proces zagrijavanja prouzrokovao porast temperature dva i po puta širom Arktika tokom posljednjih 20 godina.

Zemlja je u tom periodu postala toplija za 0,17 stepeni Celzijusovih, dok je temperatura na Arktiku porasla za 0,9 stepeni.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije