Okolina

Mrtvo more na korak od isušivanja

Mrtvo more na korak od isušivanja
Mrtvo more na korak od isušivanja

Mrtvo more nastavlja da opada više od jednog metra godišnje, a puteve i dalekovode "proždiru" krateri koji se usljed toga formiraju na izraelskoj obali.

Fenomen je da Mrtvo more gubi vodu po stopi od više od jednog metra godišnje, a procjenjuje se i pogoršanje problema ukoliko se ne uspostavi međunarodna intervencija. Iako vlasti još nisu objavile konkretne brojke o prouzrokovanoj šteti, stotine novih kratera pojavljuje se svake godine. Gradonačelnik Tamar regiona, koji obuhvata južnu obalu Mrtvog mora u Izraelu, Dov Litvinof rekao je da to nije problem s kojim mogu da se suočavaju sami.

Kada se voda povlači pod zemljom ostane sloj soli od oko 30 metara, koji se formirao hiljadama godina. Bez vode Mrtvog mora, koje ga štiti, svježa voda od kiše i poplava prodire i rastvara sloj soli, stvarajući šupljine koje propadaju.

Krateri će prestati da se pojavljuju samo kada se vrati voda Mrtvog mora, što zahtijeva međunarodne napore, jer i Jordan i Zapadna obala imaju pristup moru. Ali čak i ako se sve strane uključe u inicijativu, bile bi potrebne decenije da se preokrene ekološka šteta, upozorio je Litvinof.

Mrtvo more je velika turistička destinacija, ali su dvije popularne plaže već morale da budu zatvorene, a vlasti strahuju da ova oblast može i dalje da propada. To takođe može pogoršati rudarsku industriju, kao i ekstrakciju minerala za izvoz širom svijeta.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije