Okolina

NASA: Najcrnji scenario - povećanje nivoa okeana preko 90 cm

NASA: Najcrnji scenario - povećanje nivoa okeana preko 90 cm
NASA: Najcrnji scenario - povećanje nivoa okeana preko 90 cm

VAŠINGTON - Naučnici NASA utvrdili su da će se dogoditi najcrnji scenario i da će se nivo okeana podići za najviše predviđeni nivo, odnosno za više od 90 centimetara.

NASA naučnici izvijestili su da podaci koje prikupljaju satelitima pokazuju da su nivoi mora u prosjeku viši za 7,6 centimetara, u poređenju s 1992. To se događa zbog toplijih okeana i topljenja glečera, piše The Week.

- Veoma je vjerojatno da će se sve pogoršati u budućnosti - rekao je Steve Narem, geofizičar sa Univerziteta u Koloradu. Projekcije Ujedinjenih naroda iz 2013. upućivale su na to da će se razine mora podignuti između 30,4 i 91,4 centimetra do 2100.

NASA naučnici sada su utvrdili da će se dogoditi najcrnji scenarij i da će se nivo vode podići za najviše predviđen nivo, odnosno za više od 90 centimetara.

Podaci pokazuju da u pojedinim dijelovima Tihog okeana nivo mora pada, ali naučnici kažu da je to stoga što su okeanske struje i ciklusi vremenskih prilika neutralizirali pojedine promjene.

Razina mora na jugozapadnoj obali Južne Amerike je u konstantnom padu zbog fenomena poznatog pod nazivom 'Pacifičke dekade oscilacije', period u kojem se hladne vode vuku središnjim dijelom Pacifika što uzrokuje spuštanje razine mora. Ovakve su iznimke vezane samo uz neko uže područje, globalna slika Zemljinih voda pokazuje da su razine u stalnom porastu.

Međutim, Zapadna obala SAD-a mogla bi vidjeti podizanje nivoa mora već u sljedećih 20 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije