Okolina

Na Antarktiku se otvorila rupa veličine Holandije

Na Antarktiku se otvorila rupa veličine Holandije
Foto: Nasa | Na Antarktiku se otvorila rupa u veličine Holandije

Ogromna rupa veličine Holandija otvorila se u ledu Antarktika, a naučnici ne znaju zašto.

"Ogromna, misteriozna rupa je nevjerovatna. Izgleda kao da je neko izbušio rupu u ledu", rekao je atmosferski fizičar Kent Mur sa univerziteta Misisauga u Torontu.

Područja otvorene vode okružena ledom morske vode, poput ovog, nazivaju se polinijama.

"Formiraju se u obalnim područjima Antarktika", rekao je Mur i dodao:

"Ono što je ovdje čudno je to ova polinija 'duboko u ledu', te su je izgleda formirali procesi koje ne možemo pojmiti. Ovo se nalazi stotinama kilometara od ruba leda. Da nemamo satelite, ne bismo znali ni da postoji".

Polinija je već zabilježena na ovom istom mjestu u Vedelovom moru, sedamdesetih godina prošlog vijeka, tvrdi Mur. Naučnici tada nisu uspjeli otkriti uzroke njene pojave jer istraživački instrumenti nisu bili precizni kao današnji. Prošle godine rupa se opet otvorila na nekoliko sedmica. Sad je ponovo tu.

"Ovo je druga godina zaredom da se otvorila, nakon što je 40 godina nije bilo. Pokušavamo shvatiti što se događa", dodao je Mur.

Nagađanja da je za sve krivo globalno zatopljenje, koje mijenja izgled svijeta, Mur naziva preuranjenima. Ono što naučnici bez sumnje mogu zaključiti jeste da polinije imaju snažan uticaj na okeane.

"Kad se led otopi, razlika u temperaturi između okeana i atmosfere je golema. Gušća i hladnija voda odlazi na dno oceana, dok se toplija zadržava na površini zbog čega se polinija može nastaviti širiti", kaže on.

Uz pomoć satelita i podmorskih robota, Mur i njegovi saradnici rade na još neobjavljenim istraživanjima koja bi trebala odgovoriti na neka od ovih pitanja.

"U poređenju sa periodom od prije 40 godina, količina podataka koje imamo danas je nevjerovatna", zaključio je Mur.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije