Okolina

Najtopliji mart od 1880. godine

Najtopliji mart od 1880. godine
Najtopliji mart od 1880. godine

VAŠINGTON - Protekli mart bio je na globalnom nivou najtopliji od 1880, otkad se vodi evidencija, saopštila je danas u svom mjesečnom izveštaju američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA).

I period između januara i marta ove godine je bio najtopliji otkad se vodi evidencija, saopštava NOAA, a prenosi AFP. 

Do ovih rezultata se došlo praćenjem temperature vazduha iznad kopna i iznad okeana, a današnje saopštenje je uslijedilo nakon jednog ranijeg, prema kojem je 2014. godina bila najtoplija u modernoj istoriji. 

Naučnici upozoravaju da se sagorijevanjem fosilnih goriva u atmosferu izbacuje sve više gasova s efektom staklene bašte, što dovodi do rasta temperatura vazduha, topljenja leda na polovima i povećanja nivoa mora. 

Prosječna globalna temperatura je tokom minulog marta bila za 0,85 stepeni Celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg prosjeka. 

U odnosu na prethodnu najvišu prosečnu martovsku temperaturu (2010. godine) ovogodišnja je bila viša za 0,05 stepeni Celzijusa. 

Prosječna globalna temperatura je između januara i marta ove godine bila za 0,82 stepena celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg prosjeka. 

NOAA ističe kako zabrinjava i činjenica da je površina pod ledom na Sjevernom ledenom moru u martu ove godine  bila za  430.000 kvadratnih milja (7,2 odsto) manja od prosjeka u periodu 1981. - 2010. i najmanja otkad se vodi ta statistika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije