Okolina

Najveća akcija "Sat za planetu Zemlju" do sada

Najveća akcija "Sat za planetu Zemlju" do sada
Najveća akcija "Sat za planetu Zemlju" do sada

BIJELJINA - Akciji "Sat za planetu Zemlju" ove godine pridružilo se 158 država, odnosno više od 7.000 gradova širom svijeta, među kojima su bili i svi veći gradovi u BiH.

BiH se pridružila zamračenjem Starog mosta u Mostaru, Banskih dvora u Banjaluci, Tvist tauera u Sarajevu, Bulevara mira u Brčkom, tvrđave "Gradina" u Doboju, te brojnim trgovima.

Ova akcija organizovana je juče, a pojedinci, firme, vlade i zajednice bili su pozvani da u 20.30 časova ugase svjetla na jedan sat i tako iskažu podršku za ekološko održivo djelovanje.

Voditelj projekta "Sat za planetu Zemlju" Bojan Stojanović rekao je da građani na taj način pokazuju brigu o planeti, saopštila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode /WWF/ za BiH.

"Sretni smo zbog velikog odaziva BiH gradova i građana ovogodišnjoj akciji", istakao je Stojanović.

Glavni svjetski događaj organizovan je u Singapuru. U ovoj akciji prvi put bila su ugašena i svjetla hrama Karnak u Luksoru i Plave džamije u Istanbulu.

Tako su se pridružili drugim svjetskim znamenitostima koje učestvuju u akciji, među kojima su piramide u Gizi, lučki most i opera u Sidneju, Tauer bridž u Londonu, najveći svjetski neboder Burdž kalifa, kip Isusa Hrista u Rio de Žaneiru, hram "Vat Arun" u Bangkoku, Tajms skver u Njujorku i Međunarodna svemirska stanica.

"Sat za planetu Zemlju" globalna je ekološka inicijativa u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode /WWF/.

Akcija je počela jednom gradu 2007, a do 2013. uključilo se stotine miliona ljudi u 152 zemlje na svim kontinetima i ušla je u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana.

WWF jedna je od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, sa gotovo pet miliona pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije