Okolina

Najveći cunami desio se prije 73.000 godina

Najveći cunami desio se prije 73.000 godina
Najveći cunami desio se prije 73.000 godina

SARAJEVO – Posljednja naučna istraživanja pokazuju da se jedan od najvećih cunamija u istoriji desio prije 73.000 godina na otocima Kejp Verde u Atlanskom okeanu i da su talasi bili visoki i do 245 metara.

U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu „Science Advances“ se navodi da je pomenuti cunami izazvalo obrušavanje vulkana Fogo. Oko 160 kilometara kubnih zemlje i stijena sa vulkana se urušilo u Okean i izazvalo veliki cunami.

Riječ je o vulkanu visokom 2.829 metra koji se nalazi na istoimenom otoku Fogo i koji spada u red najaktivnijih svjetskih vulkana. U prosjeku svake dvije decenije u vulkanu odjekuju jake eksplozije.

Naučnici su na svih deset otoka i osam otočića Kejp Verde pronašli velike gromade tla koje je porijeklom sa vulkana Fogo. U unutrašnjosti otoka Santiago, u kojem danas živi 250.000 stanovnika su pronađene takve gromade koja teže i do 770 tona.

„To je najvjerovatnije najveći cunami koji se desio na Zemlji. Cunamiji koji su se desili 2004. godine u Atlanskom okeanu i 2011. godine u Japanu su minorni u odnosu na onaj koji se desio prije 73 milenijuma u Kejp Verdeu“, kazao je Rikardo Ramalio sa Univerziteta Kolombia.

U posljednjih sto godina na Aljsci i u Japanu je registrovano osam urušavanja vulkana u more. Sva ta urušavanja su izazivala cunamije manjih razmjera.

Zemljotres jačine 9,3 stepena po Rchteru je u Atlanskom okeanu 26. decembra 2004. godine izazvao cunami koji je pogodio 14 država. Valovi visoki i do 30 metara su usmrtili blizu 250.000 ljudi.

Posljednji tragični cunami desio se u Japanu 11. marta 2011. godine kada je zemljotres jačine 9 stepeni po Richteru izazvao valove visoke 38 metara. U toj katastrofi život je izgubilo više od 18.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije