Okolina

Nastavljeni radovi na iskopavanju ostataka manastira Đurđevac

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice, danas su nastavljeni radovi na iskopavanju ostataka manastira Đurđevac, za koji se smatra da datira iz 14. vijeka.

 Na poslovima pripreme terena za otkopavanje manastirskih zidina angažovana su četiri arheologa i 10 volontera sa područja opštine Kozarska Dubica.

"Daljim istraživanjem otkrićemo kompletnu konturu manastira, kolika je bila crkva, da li postoje prateći objekti ili manastirsko groblje", rekao je arheolog Muzeja "Kozara" iz Prijedora Milinko Radivojac.

Arheolog iz Gradiške Milan Đurđević kaže da je, nakon otkrivanja temelja manastira i ostalih zidina, neophodno izvršiti djelimičnu rekonstrukciju i konzervaciju otkopanih dijelova. 

"Plan je da se na iskopavanju ostataka manastira Đurđevac, koje je započeto prošle godine, radi do jeseni", precizirao je Đurđević.

Direktor Muzeja "Kozara" iz Prijedora Zoran Radonjić naglasio je da taj muzej, kao matična kuća kulturno-istorijske baštine za potkozarske opštine, ima profesionalnu obavezu da se uključi u cijelu ovu priču.

On je podsjetio da je početkom godine u Muzeju organizovana izložba eksponata sa arheološkog nalazišta u Krivoj Rijeci kod Knežice.

"Nastavak ovakve saradnje je neophodan da bi se sačuvalo kulturno i duhovno nasljeđe naroda ovog kraja, a to iziskuje da se svi zajedno uključimo jer sama sredstva koja Muzej `Kozara` može da obezbijedi nisu dovoljna da se zaokruži ova priča", izjavio je Radonjić.

Pretpostavlja se da je manastir Đurđevac prvi put srušen 1538. godine prilikom najezde Turaka, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem 18. veka za vrijeme dubičkih ratova između Austrije i Turske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije