Okolina

Naučnici: Sahara bi mogla ponovo postati plodna

Naučnici: Sahara bi mogla ponovo postati plodna
Foto: Ilustracija | Naučnici: Sahara bi mogla ponovo postati plodna

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije provela je analizu klime pustinje Sahare, a rezultati su pokazali da bi ta regija ponovo mogla postati plodna, objavljeno je u listu Science.

Naučnici su predložili da se preko cijele površine pustinje, a to je preko devet miliona kvadratnih kilometara, postave solarni paneli i vjetrenjače. Ovaj potez bi čitavu tu regiju pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svijetu. Proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovječanstvo danas troši. 

No, ono što je važnije, taj bi megaprojekat ujedno i promijenio klimu u pustinji jer bi objekti izazvali dva puta više padavina, a to bi onda ubrzalo vegetaciju.

Vjetrenjače bi promijenile tokove vjetrova, a solarni paneli bi odbijali sunčevu svjetlost i time bi se ohladila površina pustinje - dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja, smatraju naučnici.

Ta je grupa naučnika istražila i druge pustinje širom planete želeći otkriti bi li bilo moguće provesti slične projekte. No, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za ovakav plan zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

Ipak, ostaje pitanje, na koji bi način sve ovo uticalo na promjenu klime na Zemlji, kako bi uticalo na životinjski svijet koji je, bez obzira što se radi o pustinji, i tamo bogat.

(agroklub.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije