Okolina

Naučnici šokirani rastom temperature na Sjevernom polu

Naučnici šokirani rastom temperature na Sjevernom polu
Foto: N.N. | Naučnici šokirani "ludim" rastom temperature na Sjevernom polu

Iako je Evropa okovana ledom, na Arktiku su ovaj mjesec zabilježene rekordno visoke temperature.

Naučnici upozoravaju da se radi o dosad neviđenoj vremenskoj anomaliji, prenosi The Guardian.

Uzrok snježnih mećava koje posljednjih dana pogađaju Evropu je alarmantan toplinski val na Arktiku, kažu naučnici.

Iako su mnogi mediji val polarnih hladnoća na kontinentu proglasili povratkom normalnih zimskih temperatura, zapravo se radi o doslovnom premještanju polarnog vremena na jug.

Zvono za uzbunu

Iako se možda radi o izvanrednoj nepogodi, naučnike brine mogućnost da globalno zagrijavanje remeti polarni vrtlog, to jest snažne ledene vjetrove zbog kojih je Sjeverni pol do sada bio pod ledom.

Iako u sjevernom polarnom pojasu sunca nema do marta, zbog dotoka toplog zraka temperature u Sibiru u februaru su rasle i do 20 stepeni iznad istorijskig prosjeka.

"Ovo je anomalija nad anomalijama. Dovoljno je iznad izvjesnog prosjeka da je zabrinjavajuće. To nam daje naslutiti da nas čekaju daljnja iznenađenja", kazao je Majkl Man s Državnog Univerziteta u Pansilvaniji.

"Arktik oduvijek smatramo zvoncem za uzbunu zbog zatvorenog kruga koji u toj regiji pojačava zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem. Sada nam šalje jasno upozorenje", dodaje Man.

Izvan normalnih temperaturnih fluktuacija

Na najsjevernijoj mjernoj stanici na Grenlandu u februaru je izmjereno čak deset dana kada su temperature bile iznad ništice, što je trostruko duže nego obično. Temperature su u nekoliko navrata bile više od onih izmjerenih u Londonu i Zürichu.

"Temperaturni skokovi dio su normalnog vremenskog obrasca. Kod novog slučaja neobično je što toliko dugo traje i što je toliko toplo", kazala je Ruth Mottam s Danskog meteorološkog instituta. "Barem od 50-ih godina prošlog vijeka nije bilo toliko visokih temperatura oko Sjevernog pola", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije