Okolina

Nešto se čudno dešava ispod leda na Antarktiku

Nešto se čudno dešava ispod leda na Antarktiku
Foto: N.N. | Nešto se čudno dešava ispod leda na Antarktiku

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika, zbog koje se ledeni kontinent ubrzano topi.

Prije oko 30 godina, naučnik Univerziteta u Koloradu saopštio je da možda postoji nešto više od vrele stijene u omotaču Zemljinog jezgra i to u regiji poznatoj kao Zemlja Meri Berd. Ta pretpostavka pomogla je da se objasne neke čudne pojave na ledu, poput vulkanskih aktivnosti.

U nekim dijelovima svijeta, vrele stijene uzdižu se iz Zemljinog mantla a onda šire ispod kore, zbog čega se tlo izdiže. Takve pojave karakteristične su za Havaje i Jeloustoun, koji bilježe jaku geotermalnu aktivnost, uprkos tome što su daleko od ivica tektonskih ploča.

Međutim, nevjerovatna je činjenica da se nalaze i ispod vječnog leda.

"Mislila sam da je to luda ideja. Nisam uvidela kako bismo mogli da imamo tako veliku količinu toplote, a da se led na površini zadrži", ", rekla je Helen Serousi iz NASA JTL laboratorije, koja je vođa nove studije.

Tim je sada napravio numerički model geotermalne aktivnosti, kako bi ispitao neobične pojave na Zemlji Meri Berd, uključujući i velike rijeke, koje se javljaju ispod površine leda, kao i jezera na čvrstom tlu.

Utvrdili su da duboko u utrobi Zemlje na ovom mjestu postoji jak izvor pritiska i toplote, koji je formiran prije između 50 i 110 miliona godina, mnogo prije nego što je Antarktik okovan ledom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije