Okolina

Nikaragva gradi alternativu Panamskom kanalu

Nikaragva gradi alternativu Panamskom kanalu
Nikaragva gradi alternativu Panamskom kanalu

Nikaragva namjerava da na svojoj teritoriji izgradi alternativu Panamskog kanala, a odgovarajući projekat parlamentu je prezentovao predsjednik države Danijel Ortega.

Ponuda sadrži šest varijanti izgradnje kanala, uključujući i korišćenje ušća rijeke San Huan na granici sa Kostarikom, objavljeno je na internet stranici "Lenta.ru".

Direktor projekta Eden Pastor je izjavio da je centralnoamerička zemlja pregovarala sa potencijalnim stranim partnerima, koji bi mogli da se zainteresuju za kanal, a među kojima su Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Venecuela, Brazil i Južna Koreja.

Vrijednost projekta porcenjena je na 30 milijardi doalra, s tim što je predviđeno da kanal bude širi i dublji od analoga u Panami.

Prema projektu, kanal će izgraditi zajedničko preduzeće čiji bi kontrolni paket pripadao Nikaragvi, a ostale akcije bi se preko tendera podijelile partnerima.

Ideja izgradnje kanala između Tihog i Atlanskog okeana postoji u Nikaragvi već više vjekova, ali je ta zemlja igubila u konkurenciji sa Panamom, gdje je 1914. kompletiran transokeanski kanal dug 82 kilometara.

Panamski kanal trenutno je u rekonstrukciji, kojom bi trebalo da se poveća njegova propusna mogućnost pošto je posljednjih godina postalo očigledno da kanal nije u mogućnosti da obezbijedi trgovinski promet koji se njime odvija.

Vrijednost projekta rekonstrukcije je 5,5 milijardi dolara.

Prošle godine je objavljeno da NR Kina namjerava da pomogne Kolumbiji u izgradnji njene alternative Panaskom kanalu, željeznici dugoj 220 kilometara koja bi spajala luke Tihog okeana i Karipskog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije