Okolina

Oblaci danas putuju drugačije nego prije 30 godina

Oblaci danas putuju drugačije nego prije 30 godina
Oblaci danas putuju drugačije nego prije 30 godina

Po prvi put detaljno je dokumentovana jedna od najdubljih planetarnih promjena koju uzrokuje globalno zagrijavanje, a to je raspodjela oblaka širom planete.

Oblaci se danas ponašaju drugačije nego prije 30 godina, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u časopisu “Nature”.

Do "premještanja oblaka" došlo je širenjem suptropskih zona koje se nalaze između 20 i 30 stepeni geografske širine na obje hemisfere. One se pomijeraju sve više prema polovima, a oblaci ujedno idu i sve više u visinu kako se globalno zagrijavanje pojačava.

"S porastom CO2 dolazi do hlađenja stratosfere, a troposfera se s druge strane zagrijeva, što znači da oblaci idu u visinu više nego ranije", pojasnio je Džoel Noris, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu koji je glavni autor ove studije.

Promjene u "ponašanju oblaka" potvrdile su i uporedni satelitski snimci između 1983. i 2009. godine.

Količina oblaka povećala se na sjeverozapadu Indijskog okeana, sjeverozapadu i jugozapadu Pacifika i sjeverno od Ekvatora, iznad Tihog i Atlantskog okeana. S druge strane, oblaka je manje na srednjim geografskim širinama obje hemisfere, naročito na sjeveru Atlantika, iznad jugoistoka Indijskog okeana i duž centralnog, tropskog dijela Južnog Pacifika.

Promjene u oblacima značajne su u kontekstu prodiranja sunčevog zračenja do Zemlje.

Pomijeranje putanje oblaka prema polovima pojačava globalno zagrijevanje zbog veće širine i manje sunčeve svjetlosti koja dolazi do Zemlje - oblaci reflektuju manje svjetla nego što bi to bilo u slučaju da su bliže tropskim krajevima i Ekvatoru, pojašnjava Noris. Isto tako, s obzirom da se veći broj oblaka nalazi zgusnut, na visinama, to znači da hvataju više infracrvenog zračenja i toplote.

"Sada imamo deblji pokrivač koji takođe ima dejstvo zagrijavanja", kaže Noris.

I ova studija samo potvrđuje koliko je globalno zagrijavanje opasno. Ipak, sada se među naučnicima razvija rasprava mogu li promjene koje se događaju s oblacima još više da pogoršaju globalno zagrijavanje iznad dosadašnjih očekivanja, piše Washington Post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije