Okolina

Od plastičnih flaša napravili izolacione ploče

Od plastičnih flaša napravili izolacione ploče
Foto: N.N. | Od plastičnih flaša napravili izolacione ploče

BIHAĆ - Nizama Husetić i Ajdin Čaušević, učenici iz Velike Kladuše koji pohađaju drugi razred srednje škole "Richmond park college" u Bihaću, osvojili su nedavno prvo mjesto na desetoj "Bosepo olimpijadi" u Sarajevu.

Na ovom zanimljivom takmičenju, koje okuplja učenike velikog broja osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, oni su osvojili prvo mjesto u kategoriji projekata iz oblasti energije.

Inače, na ovom natjecanju predstavljeno je ukupno 105 projekata u oblastima proizvodnje i uštede energije, zaštite okoliša i inženjeringa. Učenici kažu kako su na vlastitom projektu, skupa sa svojim nastavnikom fizike, radili punih šest mjeseci i da on, sem uštede u energiji, posjeduje i ekološku dimenziju.

"Zaključili smo da je plastika, a posebno flaše izrađene od nje, među najvećim onečišćivačima okoline. Potom smo došli na ideju da takvu ambalažu topimo na specijalan način i proizvodimo ploče za izolaciju. Njih smo koristili na maketama objekata koje smo pravili i zatim na njima provodili eksperimente. Naša istraživanja su pokazala da su takve ploče izuzetno dobri izolatori i da imaju mnogo bolja svojstva nego, recimo, stiropol", kaže Husetićeva.

Zahvaljujući ovoj inovaciji dvoje učenika osvojilo je vrijednu stipendiju za nastavak školovanja, kao i plasman na "Genius olimpijadu", koja se ove godine održava u Njujorku. Inače, radi se o najvećem svjetskom takmičenju srednjoškolaca u naučnim inovacijama. Učenici navode kako trenutno pokušavaju da prikupe novčane donacije koje su im neophodne kako bi otišli i predstavili se na pomenutom natjecanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije