Okolina

Ogromni ledeni brijeg odvojiće se od Antarktika

Ogromni ledeni brijeg odvojiće se od Antarktika
Foto: Ilustracija | Ogromni ledeni brijeg odvojiće se od Antarktika

Jedan od najvećih ledenih bregova ikad zabilježenih je poput "klimavog zuba" koji će se odvojiti od Antarktika i koji će predstavljati veliku opasnost za plovidbu, upozorili su u srijedu naučnici.

Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaver ili indonezijsko ostrvo Bali, drži još samo 13 kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara.

"Sve nas drži u neizvjesnosti", poručio je Endrju Fleming iz Britanskog antarktičkog nadzora, dodavši kako ga podsjeća na "klimavi zub".

Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode.

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktike, stoga naučnici to ne povezuju s ljudskim uticajem na klimatske promjene, ali je ova ledena ploča dio antarktičkog poluostrva koje se brzo zagrijalo u proteklim decenijama.

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao odvojiti u sljedećih nekoliko dana ili mjeseci, ali to bi se moglo dogoditi i kroz nekoliko godina.

Pet hiljada kvadratnih kilometara velik ledeni brijeg mogao bi predstaviti dodatni rizik za tamošnje brodove, pogotovo kad se razbije na manje dijelove. To je područje izvan velikih trgovačkih ruta, no poznata je destinacije za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni brijeg koji se dosad odvojio bio je 11 hiljada kvadratnih kilometara velika ploča Ross, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije