Okolina

Oslobađanjem ugljenika iz okeana prekinuto Ledeno doba

Oslobađanjem ugljenika iz okeana prekinuto Ledeno doba
Oslobađanjem ugljenika iz okeana prekinuto Ledeno doba

LONDON - Oslobađanjem ugljen dioksida iz dubina okeana nastupio je kraj posljednjeg ledenog doba, tvrde autori studije objavljene u časopisu Nature.

Njegovo oslobađanje u atmosferu dovelo je do porasta temperature i postepenog ulaska Zemlje u topliji period, navode istraživači sa Univerziteta u Sauthemptonu koji su analizirali hemjske signale u ljušturama drevnog planktona.

Svjetski okeani apsorbuju oko jedne trećine atmosferskog CO2 koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva.

Kako prenosi BBC, naučnici predviđaju da će povećanje temperatura okeana dovesti do slabljenja njihove sposobnosti apsorpcije atmosferskog CO2, a samim tim i do bržeg globalnog zagrijavanja.

Koautor studije dr Migel Martines-Boti, napomenuo je da njihovi rezultati ukazuju na postojanje veze između visoke koncentracije rastvorenog ugljen dioksida u djelovima okeana i povećanja atmosfesrkog ugljen dioksida na kraju poslednjeg Ledenog doba.

"Sada smo u stanju da bolje razumemo ulogu okeana u ugljeničnom ciklusu", kazao je Boti.

"Okean je daleko veći rezervoar ugljenika od atmosfere, pa je način na koji okean i atmosfera međusobno reaguju izuzetno važan", naveo je Boti.

Istraživanje se temelji na proučavanju drevnih morskih organizama koji su živjeli na površini okeana pre više hiljada godina.

Aciditet morske vode u kojoj su ova bića živjela može se utvrditi na osnovu hemijskog "potpisa" u njihovim ljušturama, koji pak omogućava da se izračuna količina ugljen dioksida u vodi.

Dr Gevin Foster, takođe jedan od učesnika studije, ističe da podaci do kojih su došli potvrđuju da su prirodne varijacije u atmosferskom ugljen dioksidu u periodima ledenog doba i toplijim intervalima mahom izazvane promjenama u količini ugljenika koji se nalazi u okeanima.

Naučnici vjeruju da vode oko Antarktika, tj. Južnog okeana, imaju ključnu ulogu u pomijeranju ugljenika između atmosfere, kopna i mora.

Oni smatraju da je važno saznati više o načinu na koji okeani utiču na ugljenični ciklus kako bi bolje razumeli klimatske promene.

Podaci Međuvladinog panela o klimatskim promjenama govore da se oko 40 odsto CO2, koji je emitovan od preindustrijske ere do danas, zadržalo u atmosferi.

Okean je, pak, apsorbovao oko 30 odsto, što je dovelo do acidifikacije morske vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije