Okolina

Osnovan najveći morski park na svijetu

Osnovan najveći morski park na svijetu
Osnovan najveći morski park na svijetu

KANBERA - Australija je odlučila da osnuje najveću mrežu morskih parkova na svijetu i zaštiti vode površine Indije, uz zabranu eksploatacije nafte i gasa i ograničavanje komercijalnog ribarenja u najosjetljivijim područjima.

Broj australijskih morskih rezervata biće povećani sa 27 na 60 prema novom rasporedu i imaće ukupnu površinu od preko tri miliona kvadratnih kilometara, što je jedna trećina voda ove države.

Objava je uslijedila sedam dana prije sastanka više od 130 šefova država i vlada u Rio de Žaneiru, na konferenciji UN o održivom razvoju, u okviru globalnih napora protiv klimatskih promjena.

Novi rezervati biće osnovani od Kanjona Pert na jugozapadu do Ostrva kengura na južnoj obali. Zaštitom će biti obuhvaćeno i područje Koralnog mora na sjeveroistoku, saopštio je ministar za prirodnu sredinu Toni Burk.

Burk je rekao da će plan imati uticaj na naftnu i ribarsku industriju. Odmah su se pojavili kritike iz nekih grupa za zaštitu prirode i krugova nezavisnih i opozicionih političara, kao i lobističkih grupa.

"Ovo će biti pogubno za obalske zajednice", izjavio je Din Logan, predstavnik saveza komercijalnih i rekreativnih ribara.

Burk je rekao da će vlada razgovarati sa ribarskom industrijom o komepenzacijama u periodu konsultacija od 60 dana.

Poslanici Stranke zelenih smatraju da je vlada napravila ustupak interesima naftne i gasne industrije u crtanju granca zaštićenih područja.

Opoziiconi konzervativci kažu da će plan nanijeti štetu komercijalnim ribarima i turističkim operaterima.

Aktivisti za zaštitu prirode smatraju da planirani koraci ne idu dovoljno daleko u zaštiti morskih životinja od procesa vađenja nafte i gasa u mnogim područjima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije