Okolina

Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti

Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti
Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti

Tim naučnika otkrio je najveći svjetski podvodni bazen metana u Tihom okeanu, a proteže se od Centralne Amerike do Havaja.

Naučnici strahuju da bi taj metan mogao imati negativne uticaje na klimatske promene. Stručnjaci smatraju da bi to otkriće moglo uticati i na odnos ljudi, odnosno kupača, prema vodi, ali i da bi metan mogao izazvati poremećaj u atmosferi, zbog količine plina koji bi mogao da završi u atmosferi.

Strahuje se da bi metan mogao doprineti klimatskim promenama. Stručnjaci navode da se metan zagreva 25 puta brže od ugljendioksida, ali da se ne zadržava toliko dugo u atmosferi kao ugljendioksid.

Već odavno postoji zabrinutost da bi se podvodni metan, koji se nalazi na arktičkom morskom dnu, mogao osloboditi i dovesti do globalnog zagrevanja. Međutim, sada je visok nivo metana otkriven i na vodenoj površini, preko ogromnog prostora Tihog okeana.

Posebnu pretnju predstavlja podvodni bazen bogat metanom, koji se proteže od obale Centralne Amerike do Havaja. Naučnici strahuju od njegovog oslobađanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije