Okolina

Otkrivene najstarije biljke na svijetu

Otkrivene najstarije biljke na svijetu
Otkrivene najstarije biljke na svijetu

U centralnoj Indiji u mjestu Čitrakotu u jednoj stijeni su pronađena dva fosila crvene alge u sedimentnim stijenama bogatim fosfatima. Ove alge, kako naučnici tvrde, najstarije su biljke na svijetu. Procjena naučnika je da su stare oko 1,6 milijardi godina.

Istraživači su predočili svoje otkriće opisavši male, višećelijske fosile kao dvije vrste crvenih algi, od kojih jedna podsjeća na nit, a druga je kružnog oblika, a obje žive u plitkoj morskoj sredini zajedno s bakterijama.

Naučnici su naveli da se ćelijske strukture očuvane u fosilima i njihov oblik poklapaju s crvenim algama, primitivnom biljnom vrstom koja danas uspijeva na koralnim grebenima, ali može da se nađe i u slatkovodnim sredinama. Tip crvene alge poznat kao nori je uobičajeni suši sastojak.

"Iako bez DNK analize ne možemo da budemo sto odsto sigurni da je u pitanju crvena alga, karakteristike fosila se dobro poklapaju s morfologijom i strukturom crvenih algi", izjavio je Stefan Bengson, profesor i palozoolog iz Švedskog prirodnjačkog muzeja.

Dosad je najstarija poznata biljka bila 1,2 milijarde godinu stara crvena alga iz Kanadskog arktičkog arhipelaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije