Okolina

Ova godina najtoplija u istoriji mjerenja?

Ova godina najtoplija u istoriji mjerenja?
Ova godina najtoplija u istoriji mjerenja?

Ova godina mogla bi da bude najtoplija u istoriji meteoroloških mjerenja, zaključila je Svjetska meteorološka agencija (SMA) pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Frans pres.

"Očigledno, 2014. godina biće jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija tokom čitave istorije mjerenja", saopštila je ta agencija na marginama konferencije UN o klimi u glavnom gradu Perua.

Prema preliminarnim podacima za 2014, 14 od 15 najtoplijih godina je iz 21. vijeka.

"Nema mirovanja u globalnom otopljavanju", rekao je direktor SMA Mišel Žaro u saopštenju za medije, dodajući da ono što je uočeno 2014. jeste dosljedno očekivanjima od klimatskih promjena.

"Rekordne vrućine sa obilnim padavinama s bujicama i poplavama uništavaju živote i sredstva za život", dodao je on.

Žaro je istakao da su za ovu godinu posebno neobične i alarmirajuće visoke temperature velikih oblasti okeanskog prostora, uključujući oblast na sjevernoj hemisferi.

Temperatura vazduha iznad površine okeana i kopna u periodu od januara do oktobra bila je iznad prosječnih pokazatelja između 1961. i 1990. godine od 14 stepeni za 0,57 stepeni Celzijusovih i iznad pokazatelja u periodu između 2004. i 2013. godine za 0,09 stepeni.

"Ako se u novembru i decembru zadrži ta tendencija, onda će 2014. godina biti vjerovatno najtoplija, ispred 2010, 2005. i 1998", navela je SMA, dodajući da to potvrđuje glavni dugoročni trend otopljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije