Okolina

Ovaj planinski vrh je zapravo viši od Mont Everesta

Ovaj planinski vrh je zapravo viši od Mont Everesta
Ovaj planinski vrh je zapravo viši od Mont Everesta

Najviši planinski vrh na svijetu je Mont Everest, zar ne? E pa nije. Naučnici tvrde kako je po jednom mjerenju najviši vrh na svijetu u stvari Mont Čimborazo u Ekvadoru, piše Njujork tajms.

Neaktivni vulkan u Andama, vrh Čimborazo uzdiže se oko 6.248 metara iznad nivoa mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada mjerite od samog središta Zemlje.

To je zato što Zemlja nije ravna, ali nije ni savršena kugla. Planeta je spljoštena na polovima i lagano izbočena oko struka, zbog čega je opseg oko 21 kilometar širi oko ekvatora. A Čimborazo je blizu ekvatora, dok se Everest nalazi na 28. stepenu sjeverne geografske širine, gotovo jednu trećinu udaljenosti prema polu.

Mont Čimborazo je u indijanskom narodnom predanju prikazivan kao muškarac u olujnoj vezi sa nižom i aktivnijom ženskom pratiljom, vulkanom Tungurahuom, koji izbacuje pepeo što zatim pada po ledenim padinama Čimboraza.

Žozefina Vaskez, arheolog na Univerzitetu San Francisko u Kitu, rekla je kako je Čimborazo “obožavan još od predkolumbovskih vremena”, i da je “još uvijek sveta planina gdje se smatra kako ste blizu Bogu.”

Tokom nedavnog uspinjanja kojim se proslavila 280. godišnjica misije iz 1736. godine pod vođstvom avanturiste Čarlsa Mari de La Kondaminea, francuski naučnici su otkrili da je Čimborazo oko 5 metara niži nego što se prije mislilo, ali su ujedno potvrdili kako se radi o najvišem vrhu mjerenog od samog središta Zemlje.

A zašto je onda Everest pobrao svu slavu? Zbog penjanja.

Uspinjanje po Everestu tipično zahtjeva desetodnevno putovanje do baznog kampa, šest nedjelja aklimatizacije, i sedam do devet dana penjanja do vrha. Penjanje na Čimborazo može se obaviti za dve nedelje, s danom do dva samog penjanja nakon aklimatizacije, tvrdi Tod Burleson, predsjednik planinarske kompanije "Alpine Ascents International".

“Ali nemojte me pogrešno shvatiti, ja ne potcjenjujem tu planinu”, rekao je. “Radi se o sjajnom treningu za velike planine.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije